Broedafleggers

De voorbije dagen heb ik broedafleggers gemaakt van de productievolken. Ik gebruik hiervoor twee ramen broed om hieruit een nieuw volk te starten. Ik vervang de twee broedramen met een waswafel en neem ook twee ramen opzittende bijen mee. Door deze aderlating van het volk wordt een eventuele zwermneiging onderdrukt. En het volk krijgt weer nieuwe was aangereikt. Ik kies twee ramen van het voorbije jaar met veel verzegeld broed, een stuifmeelrand als het kan en zeker ook een deel cellen waarin duidelijk eitjes zijn te zien. Liever veel verzegeld broed en niet te veel larven. Verzegeld broed heeft namelijk minder zorg nodig en levert sneller nieuwe bijen aan het jonge volkje. En hoe minder eitjes, hoe minder doppen ze aanzetten. Niet dat dit een probleem is. Zelfs als er tien doppen worden aangezet, gaat dit kleine volkje niet zwermen. Zodra een koningin uitloopt, worden de andere doppen door de bijen zelf vernietigd. De ongeduldige imker kan na 12 dagen luisteren of er een tuter rondloopt. Zelf controleer ik de ramen pas als ik na dag 24 behandel met oxaalzuur. Op dat moment vind ik ook de koningin snel om haar te merken en te knippen. Ze kan in de moerkooi blijven en haar merk laten opdrogen terwijl ik het volkje besproei met oxaalzuur. Na een maand controleer ik dan of het nieuwe werksterbroed mooi is aangesloten. Elke week open ik wel even de kast om het voeder bij te vullen en eventueel een nieuwe waswafel bij te hangen. Zodra er voldoende ramen zijn uitgebouwd en er geen ruimte meer is voor de honingpot met deeg, stop ik met bijvoeren.

Om de aflegger te maken gebruik ik twee manieren. Als luie imker zoek ik niet graag naar een koningin. Vermits ik toch controleer op belegde zwermdoppen, kom ik haar soms wel tegen. In dat geval sluit ik haar even op in een moerklemmetje. Als ik haar heb gevonden, neem ik simpelweg de twee gekozen broedramen met opzittende bijen en vul hiermee de broedaflegger. Kom ik haar niet tegen dan kies ik de twee ramen en hang ze in de afleggerbak nadat ik ze volledig heb afgeveegd van alle opzittende bijen. Ik plaats deze afleggerbak op de honingzolder en laat ze de juiste broedverzorgende bijen aantrekken, aanzuigen, zonder dat de koningin door het moerroster naar boven kan. Een zuigeling dus. Na een uurtje kan ik de aflegger op haar eigen bodem zetten.

Indien de broedaflegger op dezelfde locatie blijft, veeg ik nog enkele honingramen af om de aflegger groter te maken. Kan hij naar een andere locatie zijn de opzittende bijen voldoende. Het voerraam had ik bewaard van mijn voorjaarscontrole. Het vulblok is wellicht niet essentieel en kan eventueel worden weggelaten. Het uitbouwen van de buitenste waswafel gaat volgens mij toch wel iets vlotter naast een vulblok.

De broedzuigeling in schema.
De broedaflegger op zijn eigen bodem en met een pot voerdeeg.
Het voerdeeg doe ik in honingpotten en is afkomstig van de restanten uit de overwinterde volken.
De afleggers staan verdeeld over het terrein om vervliegen van de koninginnen te voorkomen als ze terugkomen van hun bruidsvlucht.

5 gedachten over “Broedafleggers

 1. Beste, ik volg reeds een tijdje uw blog. Altijd leuk om te lezen en bij te leren. Nu hebben we een vraag…vandaag heeft de echtgenoot controle uitgevoerd bij een aantal bijenvolken. Bij 1 volk was er totaal geen broed meer aanwezig. Nu hebben we wel een klein sterk volkje dat wel veel broed heeft. Kunnen we in deze periode de 2 volken nog verenigen? Hoe kan dit het beste gebeuren dan? We zijn nog maar een 3 jaar bezig met imkeren dus moeten nog veel leren.
  Alvast bedankt.
  Groeten, Dani

  Like

  1. Beste Dani, Dit is het moment in het jaar om van een minimaal beetje broed een nieuw inwinterbaar volk te maken. Nu niet verenigen. Een volk zonder eitjes geef je nu een raam broed met eitjes uit een ander volk. Als daar na 5 dagen nog geen moerdoppen zijn opgetrokken en reeds enkele gesloten (= al dag 9) is er nog een koningin en zijn de bijen er happy mee. Als er echt geen eitjes zijn,gaan ze absoluut doppen trekken. Als je nu geen groot volk hebt dat een raam broed kan missen, kan je ook mijn systeem van uitsteken gebruiken. Zelfs een heel klein volk zou wel een stukje raam met eitjes kunnen missen. En voor het te redden volk heb je slechts enkele eitjes nodig. Kijk met de zoekfunctie even op datum 17 juni 2015 en datum 21 juni 2015 van mijn site. Je ziet dan wat ik bedoel met het uitsteken van een stukje raat. Is het volk dat je gaat voorzien van een nieuwe Moer groot, kan je hier dit jaar nog van oogsten. Ook een klein volk met een goede moer kn nog zomeroogst produceren. Verenigen van kleine volkjes doe je pas na september. Laat maar iets weten van het resultaat.
   Groeten,
   Eugeen

   Like

   1. Dag Eugeen, het probleempje is opgelost! ! De koningin was teruggevonden na controle vd honingkamer. Op de 1 of andere manier, was de dame daar terecht gekomen en was dus daar aan de leg.
    Groeten, Dani

    Like

   2. Is mij ook al enkele keren gebeurd. Het zijn soms echte Houdini’s. Er zijn echter maar vier manieren. Ofwel is de koningin echt klein en dat weet je omdat je ze hebt gevonden. Ofwel had je bij een vorige controle de koningin niet opgemerkt op het rooster zelf en plaatste je het omgekeerd terug. Of je plaatste het rooster slecht op de randen van de broedbak. De vierde mogelijkheid is dat er ergens een iets grotere ruimte is tussen de tralies en geloof me maar dat ze die opening zeker zal vinden. In dat geval dien je dus een nieuw moerrooster aan te schaffen. In elk geval nog veel plezier en een goede oogst gewenst, Eugeen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s