Darrenslacht

Bij verschillende volken is het me deze week al opgevallen: veel darren rond de vliegopening. En tijdens de dag produceren ze hun luide vlieggeluid. Maar als we dan van dichterbij kijken, merken we dat meerdere darren bij het binnengaan, worden tegengehouden door de wachters. En bijna constant zie je een werksterbij een dar naar buiten sleuren. Het bromgeluid van de vele rondvliegende darren is dit keer niet omdat er een jonge onbevruchte koningin in het volk zit. Het is op dit moment van het jaar dat de darren worden geweerd uit het volk. Ze mogen niet mee overwinteren omdat ze simpelweg niet meer nodig zijn. Dit fenomeen noemen we de darrenslacht. En als ik dit opmerk bij een volk weet ik dat dit volk tevreden is over hun koningin en hoef ik ze dit jaar niet meer te controleren op een leggende moer. Mocht je savonds laat nog bij het volk komen, zie je de darren trouwens in een tros buiten tegen de kast hangen. Tot ze van honger en kou dood voor de kast liggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s