Zomerbehandeling varroa

Momenteel zijn de volken allen zonder honingzolder. Ze hebben allemaal een honingzolder onder de broedbak gekregen, maar er wordt geen honing meer geoogst en de honingramen die nu onder de volken staan, worden volgend voorjaar allemaal gesmolten. Het moment om de zomerbehandeling tegen de varroamijt op te starten is dus aangebroken. Alleen is de verdamping van thymol sterk afhankelijk van de temperatuur en 35 tot 40 graden is nu toch wel een beetje teveel van het goede. Ook dienen de thymolstrips gedurende twee keer te worden gegeven. Daarom koos ik al jaren voor een behandeling met mierenzuur. In de liebigverdampers gaat dit perfect. Twee jaar geleden kocht ik volgens het cascadesysteem MAQS. Platen gedrenkt in mierenzuur. Momenteel zijn die niet meer verkrijgbaar. Maar de amitrazrepen, Apivar, zijn dit jaar wel verkrijgbaar door de cascade. Om twee behandelingen van drie weken door te voeren met thymolpreparaten zijn de weersvoorspellingen niet accuraat genoeg. Dat is althans mijn idee. Twee behandelingen van enkele dagen met mierenzuur konden dan weer wel. Maar als MAQS niet meer verkrijgbaar zijn en mierenzuur illegaal, houdt het hier op. Ik heb alvast de Apivarstrips besteld en dit wordt vervolgd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s