6 maart 2019

De weersvooruitzichten voor de volgende 14 dagen geven maximale temperaturen van 9 à 10 graden met veel buien. Prima voor deze laatste wintermaand. Alleen moet ik daar als imker wel op inspelen. Vermits februari een zachte maand was, is er al zeer veel broed in de volken. Het voedselverbruik is bijgevolg ook groter dan bijvoorbeeld vorig jaar. Toen zijn de bijen pas compleet losgegaan op de wilgenbloei. Dit jaar dreigt dit echter mis te lopen. Gisteren stonden de platte wilgen volledig in bloei en ook al meerdere boswilgen. Er waren echter slechts enkele bijen te vinden op de katjes. Het zou natuurlijk kunnen dat er weinig nectar is te vinden door de voorbije droogte. Maar bij aanhoudende regen kunnen de volken ook niet ten volle profiteren van een dracht. Er is bijgevolg geen sprake van dat ik dit jaar een honingzolder ga plaatsen voor de wilgendracht. De bijen krijgen dit weekend wel allemaal een kilo deeg opgelegd onder de plasticfolie. Ze spreken dit toch alleen aan als ze het nodig hebben. Laten ze deze voeding ongemoeid, haal ik ze binnen enkele weken weg om later te gebruiken bij de jonge volken. Toch elk jaar weer spannend om te ervaren hoe de natuur ontwaakt. De wilg is slechts een week tot 10 dagen vroeger dan vorig jaar. Het maarts viooltje, toch ook een vroegbloeier, laat momenteel zelfs nog geen bloemknopjes zien. Ook het speenkruid laat zich nog niet kennen. Terwijl de crocussen al zijn gepasseerd, komen nu al de narcissen in bloei. Het lijkt er voor mij toch op dat de streekeigen planten zich niet zo snel van de wijs laten brengen dan onze aanplantingen. Ze houden zich toch schijnbaar beter aan hun jaarschema.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s