23 februari 2019

Gisteren mijn nieuw speeltje ontvangen. De Bee Sweeper.

Een toestel om bijen van de ramen te vegen bij het oogsten van de honing of om afleggers te maken. De honingbakken die ik deze week had onderuitgehaald, stonden nog op de broedbak en ik heb dit toestel dus even geprobeerd. Veel bijen zaten er natuurlijk niet op de ramen, maar de werking is perfect. De afgeveegde bijen komen onder in een opvangbak terecht die simpel is leeg te gieten. Terug in het volk in dit geval. Morgen zou ik nog twee honingbakken moeten weghalen. Deze staan nog onderaan en zullen wel wat meer bijen bevatten. Dan ga ik proberen om een filmpje te maken op mijn youtubekanaal.

Vanavond heb ik de laatste waswafels gegoten voor de honingbakken. Voor dit seizoen zit het was wafelen er op. Terwijl ik hiermee bezig was, heb ik 40 oude honingraten uitgesmolten in mijn stoomtoren. Deze bestaat uit een aantal oude broedbakken. In de onderste staat een oude emmer. Daarboven bevind zich een metalen plaat met een centraal gat boven de emmer. Dan een lage honingbak waar ik de stoomdarm van een behangafstomer doorvoer. Hierboven een koninginnenrooster als zeef en dan weer twee broedbakken. De bovenste kan dan 12 uit te smelten ramen bevatten en de onderste creëert ruimte voor het afval dat niet door de zeef valt. Als laatste plaats ik een dak, gevuld met isolatieschuim. In het eerste prototype liep de gesmolten was naar buiten in opvangbakjes. Deze was stolde echter te snel. Daarom staat er nu een grote emmer in de toren en stolt de was niet meer zo snel. Hoe trager de stolling van de was gebeurt, hoe meer de onzuiverheden kunnen uitzakken. Het bekomen wasblok is op deze manier al veel zuiverder. Vermits alles nu in de stoomtoren blijft, worden er tijdens de werking ook geen bijen aangetrokken. Zelfs tijdens warme zomerdagen blijft het rustig rond deze stoomtoren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s