Valentijn

Reinigingsvlucht

De bijen vlogen vandaag massaal bij zulk mooi weer. Zeer veel bijen die aan de kast ‘voorvliegen’ om het juiste adres van hun woning in te prenten. Hierna kunnen ze deze kast steeds terugvinden. Een enkele bij kwam terug met wat stuifmeel. Van vroege krokusjes, sneeuwklokjes, hazelaar… Deze 12 kasten zijn in goede doen. Momenteel staat de teller nog steeds 20 op 20. Benieuwd of er nog problemen opduiken. Er zit wel eens een volk tussen dat na een te late moerwissel darrenbroedig is of zelfs moerloos. Deze haal ik er dan uit bij de eerste controle half maart. Tegen het einde van deze maand worden wel alle volken gewogen om ze eventueel een pak deeg op te leggen. Om kasten te openen is het momenteel nog veel te vroeg.

2 gedachten over “Valentijn

 1. Beste Eugeen

  Met interesse lees ik je overpeinzingen op je site.
  Ook las ik dat je van mening bent dat er meer ziekten via de varoa mijt worden verspreid.
  De afgelopen periode heb ik weer zitten lezen in oude uitgaven van het Vlaams imkerblad.
  Hierdoor dacht ik aan jouw gedachte over de varoamijt.
  Het onder staand artikel kwam ik tegen, en ik heb geprobeerd om contact te krijgen met deze schrijver.
  Maar het is niet gelukt. Wat vindt jij als hoogopgeleide van dit artikel?
  Mijn gevoel zegt dat dit MOET kunnen werken, maar hoe hoog zou het alcoholpercentage dan zijn volgens jouw.
  Dit kan ik niet herleiden uit het artikel.

  Met vriendelijke groet,

  Mart van Vught uit Noord-Brabant
  Biest-Houtakker
  vanvught@caiway.nl
  06-16280935

  Nosema bestrijding geschreven in 2010

  Enkele 10-tallen jaren geleden volgde ik te Gent gedurende twee de cursus bijenpathologie. Er was toen nog geen sprake van Varroa Jacobsoni, maar iedereen was er toen van overtuigd dat Nosema “de” te bestrijden ziekte was.

  Er werd toen met wisselend succes Fuidil B en Nosemack gebruikt.
  Deze producten blokkeerden enigszins de ziekte, maar genazen ze niet (zoals nu gebeurt met de Varroa-plaag) en we bleven zitten met onze Nosema apis en de residu’s van de bestrijdingsmiddelen in de was. Het is toen dat ik op zoek ben gegaan naar een alternatieve bestrijdingswijze zonder residu’s en ik meen ze ook te hebben gevonden. Ik was toen nog zeer mededeelzaam, maar het “summum” van de Belgische imkerij had wel de mond vol over Nozema-bestrijding maar was niet geïnteresseerd aan mijn bevindingen, want het was te simplistisch en vooral er was niets aan te verdien ( had ik de indruk) Vandaar dat ik terug in mijn schelp ben gekropen en alleen ben blijven verder boeren.
  En ik moet zeggen: de Nosema Apis, ik moet ze bij mij ver gaan zoeken. Ik heb er toen nog sporadisch in beperkte kring over gesproken, maar daar bleef het dan bij. En het is op aanraden van enkele vrienden en gezien het gemak van de computer dat ik in mijn per ben gekropen voor wie het toch nog mocht interesseren. Natuurlijk krijgt de Varroa momenteel de meeste aandacht, maar de Nosema maakt ook nog jaarlijks slachtoffers (welke dan aan de Varroa of aan een of ander genetisch of ander bestrijdingsmiddel wordt toegeschreven.

  Het middel.

  Het is alom gekend ( meen ik) dat propolis een natuurlijk antibioticum is dat zeer werkzaam is in het darmstelsel. De bijenkasten zitten er vol van, maar de bijen eten het niet op. Hoe kan het dan heilzaam zijn tegen hu darmkwalen? Ik ben toen op zoek gegaan naar een middel om de bijen te verplichten om porpolis te eten. De enige manier, leek mij toen, was iets te vinden om propolis op te lossen en daarmee suikerstroop of verdunde honing te maken zodoende de te verplichtten van de propolis te nuttigen. Maar propolis is niet oplosbaar in water. Of misschien toch? Onrechtstreeks dan toch, want na hardnekkig zoeken, met vallen en opstaan, ben ik tot het volgende resultaat gekomen.

  Benodigdheden:
  – Propolis tinctuur ( dit is propolis opgelost in ethanol [ alcohol])
  – Een spuit van 60cc
  – 5 liter water
  – Kristalsuiker
  Maak uw propolis tinctuur niet te geconcentreerd want anders vlokt het onherroepelijk uit. Verder moet je rekening houden met het feit dat men geen propolis tinctuur bij water kan voegen maar wel water bij de tinctuur. En we zijn er.

  Trek dus 10 cc propolis tinctuur in de spuit en zuig dan zo snel mogelijk uw spuit verder vol met water. Als resultaat bekomt men een gele melkachtige oplossing van propolis tinctuur. Duw nu de spuit in het water en spuit ze er in leeg. De propolis blijft er in opgelost en de kleine hoeveelheid alcohol is te verwaarlozen. Maak hiermee koud een suikeroplossing. En je zult zien, waar men zonder tinctuur een kleurloze doorschijnende siroop bekomt, heeft men nu een geelachtige doorschijnende siroop het beste bewijs dat er propolis in opgelost is. Hiermee maak ik al mijn

  wintervoeding en sindsdien heb ik geen nosema-zieke bijen meer. Als men nu een bijen volk heeft dat zwaar is aangetast door nosema kan men het volgende doen; in plaats van een suikeroplossing te maken met propolis, maakt men een honing oplossing en bestuift men er alle ramen aan beide zijden op de bijen mee ( nooit een suikeroplossing op de bijen spuiten ) en je zult tot tevredenheid vast stellen dat het grootste gedeelte bijen er mee geneest.

  Dit stuk is geschreven door Alex van Eylen.

  alex.van.eylen@telenet.be

  Like

  1. Beste Mart,
   Als je een propolistinctuur wil maken, gebruik je ethanol van 70 %. Je wil namelijk zoveel mogelijk stoffen in je oplossing. Gebruik je een hogere concentratie alcohol, los je echter ook teveel wasbestanddelen op. 30 g propolis op 100 g alcohol geeft zo een 30% tinctuur met een alcohol% van 70 %. 10 ml van deze tinctuur in 5 liter water is inderdaad verwaarloosbaar. Over de alcohol zou ik me dan ook geen zorgen maken. Propolistinctuur op deze manier in de bijenvoeding lijkt me al veel logischer dan allerlei kruidendrankjes toe te voegen zoals men soms placht te doen. Maar zou het wel nodig zijn? De bijen hebben hun volledige omgeving doordrenkt met propolis. Zouden ze daar echt niks van binnen krijgen? En bovendien schat ik hun eigen verzamelde propolis ook hoger in dan propolis die door de imker werd verzameld en ‘behandeld’. Al bij al zie ik er geen nadeel in. Proberen maar zou ik zeggen.
   Groetjes,
   Eugeen

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s