20 december 2018

Ondertussen zijn de varroabodems nagekeken. Na drie dagen vielen er tussen de 10 en 60 mijten. Dat ziet er goed uit. En volgens de lijn der verwachtingen. Alle 20 volken zaten diep in de kast stevig op tros. Ze hebben dus veel voer boven zich op voorraad. Hoe lang ze doen met hun voorraad hangt natuurlijk ook af van de weersomstandigheden. Voor de kerstdagen voorspelt men zelfs temperaturen tot 14 graden. De bijen zitten dan los en vliegen zelfs uit. Het voederverbruik ligt dan natuurlijk veel hoger. Maar de koninginnen zullen vermoedelijk voorzichtig terug aan de leg gaan. Tegen het einde van januari ga ik de kasten zeker nog eens wegen en misschien bij sommigen al een pak deeg opleggen.

Tijdens de voorbije dagen heb ik ook al mijn imkerplan voor 2019 wat bijgesteld. Geen grote veranderingen, maar elk jaar overloop ik mijn methode even en pas aan wat niet zo vlot verliep of iets dat beter kan. Ik noteer de acties per maand en geef er geen exacte datum aan. Die hangt natuurlijk af van het weer. De grootste verandering voor 2019 is dat ik volgend jaar van elk productievolk een ‘totale kunstzwerm’ maak na de laatste honingoogst. Half juli een nieuwe broedbak vol nieuw wasraat. Dit jaar en vorig jaar heb ik dat geprobeerd bij enkele volken en dat is goed bevallen. De zomerbehandeling met oxaalzuur gebeurt dan bij elk volk tegelijk en de oude raat met alle ingesloten vuiligheid gaat er ook uit. Ik ben er echt van overtuigd dat de hedendaagse problemen met de bijen niet zijn te wijten aan de varroamijt ‘an sich’, maar aan de viruslading die ze bij zich hebben. En daarom is ook de jaarlijkse vernieuwing van hun huisvesting van belang. De bijen zelf doen dit trouwens al eeuwen op deze manier.

2 gedachten over “20 december 2018

    1. Alle ramen worden afgeslagen en de bijen behandeld met oxaalzuur. Dit is in de eerste helft van juli, na de lindeoogst. De broedbak wordt gevuld met 10 waswafels en 2 voerramen langs de kanten. Een nieuwe koningin in een kluisje en voortdurend bijvoeren tot begin september waarna ik ze op gewicht zet. Dit jaar zal ik voor het eerst voldoende waswafels hebben gemaakt van eigen was om dit bij alle volken door te voeren.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s