16 augustus 2018

De vlierbessen zijn momenteel rijp. Nog niet volledig aan elke struik, maar enkele struiken zijn toch duidelijk vroeger. Een grote mand geplukt en even gewassen alvorens de bessen in de stoomontsapper te doen. De steeltjes laat ik er gewoon aan. Door de stoom barsten de bessen en laten hun sap los. Dit hete sap kan dadelijk in flessen, maar is dan helemaal niet lekker. Per liter verkregen sap voeg ik een kg suiker toe en kook het sap weer even op. Als ik dan het vuur uitzet, roer ik er per liter nog 20g citroenzuur door als bewaarmiddel. De hete vloeistof giet ik dan voorzichtig in zuivere sapflessen. Deze siroop kan gebruikt worden bij keelproblemen, maar is ook lekker bij ijsroom of verdund met water als dorstlesser. Hierna werd de stoompan ook nog eens gevuld met een deel van de perenoogst. Dit verkregen perensap meng ik niet met suiker maar word dadelijk in zuivere flessen gedaan. De flessen worden dadelijk afgesloten met een schroefdop en bij het afkoelen van de vloeistof ontstaat zo een vacuüm in de fles. Zolang de flessen niet worden geopend, blijven ze zelfs enkele jaren goed. Maar eens geopend, moet de fles wel in de koelkast worden bewaard om binnen enkele dagen op te maken.image

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s