17 juli 2018

Naar aanleiding van mijn bedenkingen over het vernevelingsapparaat voor oxaalzuur, kreeg ik deze link doorgestuurd van de auteur. C--DOCUME~1-ADMINI~1-LOCALS~1-Temp-HS5ClipImage_5add724a

Vorig weekend ben ik dan op uitnodiging de werking van zijn toestel gaan bekijken en ik was werkelijk verbaasd. Oxaalzuur in een kast brengen kan blijkbaar op meerdere manieren. Bedruppelen, het vernevelen, het sublimeren en nu blijkbaar ook het verdampen. dsc_1994De hoeveelheid OZ die in de kast werd gebracht, was zeer klein. De concentratie die werd gebruikt, is de helft lager dan bij het klassieke vernevelen. Een kleine berekening geeft me aan dat ik zelf 60 tot 90 ml per kast moet verdampen in mijn Kempische kasten. Een hele broedbak of anderhalve broedbak. En aan 16,5 g per liter water kom ik op een hoeveelheid van ongeveer 1 g oxaalzuur in een Kempische broedbak en 1,5 g in anderhalve broedbak. Het systeem zou dus moeten werken. Wat veiligheid betreft, vind ik het al een verbetering ten opzichte van het sublimeren. Ik denk zelfs dat het veiliger is voor de imker dan vernevelen met een plantenspuit. Bij het vernevelen met 3% OZ gebeurt dit vlak voor je neus boven de kast, terwijl de verdamping werkt in een kast die volledig is afgesloten. Het darmpje werd via het vlieggat ingebracht en afgedekt met een doek. De bodem was gesloten en ik kon de verdeling van de stoom in de kast volgen door het bovenste plexiglas. Ik zag nergens stoom ontsnappen en die bevat trouwens maar 1,6% OZ. Een mondmasker en bril moeten dus volstaan.

Een eenmalige behandeling in broedloze toestand ga ik zeker proberen bij de winterbehandeling. Alleen nog even die koffiezet openschroeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s