Wekelijke controle bijenvolken

Vanaf half april kijk ik graag wekelijks de volken even na. Even wat rook blazen door het varroagaas en even later het dak opzij zetten. Hierop plaats ik dan de honingbakken en geef nog wat rook over het moerrooster alvorens dit ook te verwijderen. Ik hang mijn ramenrekje aan de broedbak en haal  het darrenraam uit. Is dit voldoende verzegeld, wordt het uitgesneden. DSCPDC_0003_BURST20180420133005231_COVER.jpgIk haal hierna het raam naast dit darrenraam uit en plaats het darrenraaam terug. Ik heb nu een open plek naast het darrenraam, waar ik de verdere ramen na controle kan in hangen. Het eerste raam met werksterbroed dat ondertussen naast de broedbak op het rekje hangt, wordt terug ingehangen op de laatste opening die ik heb gecontroleerd. Soms controleer ik slechts twee broedramen en soms allemaal.

Alvorens iets te beslissen of uit te voeren, kijk ik eerst of er nog eitjes te vinden zijn. Hierna kijk ik naar de speeldopjes. DSC_0020.jpgAls ik op de eerste twee ramen een dop vind met een eitje of een gepoetste bodem, zal ik elk raam nakijken om alle doppen te vernietigen. Kom ik de moer tegen, dan zet ik haar tijdens de verdere controle even in de afvangpijp op de reeds gecontroleerde ramen. DSC_0022.jpgPas als alle ramen zijn terug gehangen, laat ik ze weer naar beneden kruipen.

Vandaag kwam ik twee moeren tegen van vorige zomer die nog niet waren gemerkt. Ik heb ze dus nog snel even een gele stip op haar borst gezet en een vleugel geknipt. Ik vond in drie volken al met eitjes belegde zwermdoppen en in elk volk liepen al wat darren op de ramen. Volgende week plan ik dus het maken van een broedaflegger van elk volk.

Vandaag heb ik ook de vliegopening over de hele breedte opengezet. Thuiskomende bijen moeten nu vlot binnen kunnen om hun lading te lossen en weer te vertrekken. DSC_0026.jpg

Bij het afzetten van de honingbak bekijk ik natuurlijk even de buitenste ramen. Aan beide zijden hingen bij de start drie waswafels en als ze bijna zijn uitgewerkt, dient het volk een tweede honingbak te krijgen. In sommige volken was zelfs het buitenste al volledig uitgewerkt en bijna volgedragen. DSC_0025.jpg

Daar heb ik toch ook even een raam uit het midden bekeken:DSC_0024.jpg

De volken hebben dus nu allemaal een tweede honingbak bijgekregen, onder de eerste. Ze zijn nu klaar voor de appelbloesems volgende week.DSC_0029.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s