3 maart 2018

De koudegolf zit er op. De bijen zaten stevig op tros en hebben weinig voer verbruikt. Op de bodemschuif was duidelijk te zien dat er veel minder mul viel dan tijdens de warmere dagen van begin februari. Morgen is het nu wellicht het aangewezen moment om elk volk nogmaals te wegen en eventueel een pak deeg op te leggen. Het zal nu snel gaan. Zo rond half maart geeft de thermometer wel enkele dagen temperaturen aan boven de 15 °C. Het moment voor de voorjaarscontrole. Ik verwijder dan de onderstaande honingbak om alle ramen te smelten en maak de bodems proper. Ook het broednest wordt even bekeken om alvast een selectie te maken. Er staan 14 volken klaar en slechts 10 wens ik over te houden. Deze maand is er verder niet veel te doen aan de bijen. Genieten van de wilgenbloei binnen afzienbare tijd is wellicht het belangrijkste. De eerste waswafels moeten pas klaar zijn tegen begin april. Ik smelt die dan ook pas in vlak voor het gebruik.

De voorbije weken was me al opgevallen dat ik geen ratten meer kon vangen aan de stal. Ze leken wel verdwenen. Gisteren heb ik vermoedelijk de oorzaak gevonden. In de val was een bunzing terecht gekomen. Een bunzing klimt niet echt en zal vermoedelijk de duiven wel gerust laten. De muizen en de ratten zijn echter zijn lievelingsprooien. Ik heb het agressieve diertje met behulp van een lange stok terug vrij gelaten. De stank die hij achterliet, zal nog wel enkele dagen blijven hangen als afschrikmiddel voor de muizen en ratten. Maar eigenlijk hoop ik dat het diertje regelmatig de stal terug met een bezoekje vereert.