Enquête wintersterfte

WIN_20180222_20_38_39_Pro.jpg

Op de site van Honeybee Valley staan resultaten van de varroabestrijding van de laatste jaren. Het levert zeer interessante literatuur op. Honeybee Valley zelf is een fantastisch project in België. Daar hebben we lang, te lang op moeten wachten. Elke imker zou zich hier moeten melden.

Het meest interessant uit het nieuwste artikel is de volgende tabel: 

De bovenste lijn geeft duidelijk aan hoe we het minste wintersterfte mogen verwachten: darrenbroed snijden in het voorjaar, een behandeling met 85% mierenzuur in de zomer en oxaalzuur in december. Opvallend voor mij is ook dat de behandeling met 60% mierenzuur een slecht resultaat geeft. Er dient dus wel degelijk 85% te worden gebruikt. Imkers met weinig verliezen gebruiken ook zelden thymol.

En hoe gaat het hier momenteel?

Koud!!! De bijen zitten terug dicht bij elkaar. Het opgelegde voer wordt weinig aangesproken. Ik controleer dit momenteel echter niet meer langs boven. Ik kan de kasten wegen om het voerverbruik te meten en de tros zelf volg ik op de bodemplank. Hoeveel straatjes mul vallen er? Ligt er bruine mul van de voerramen of witte suikerkristallen? Er zijn veel verschillen tussen de volken maar hoe elk volk op zich wekelijks evolueert op de bodemplank vindt ik nu veel belangrijker. Tijdens de zonnige uurtjes in de namiddag vliegen er wel enkele bijen en ze draaien ook rond de hazelaarstruiken. Deze laten ondertussen al wel hun stuifmeel los. Ik schat dat de wilgenkatjes nog een drietal weken nodig hebben om te ontploffen in een wolk van stuifmeel. Dat zou wel eens perfect kunnen samenvallen met de eerste warmere dagen na de huidige vriesperiode. Als het half maart dan niet te veel regent, zijn we vertrokken.

Ik heb voor 10 volken een locatie gevonden en zou dus nog vier volken kunnen teveel hebben. Nog even geduld dus.