Bestrijdingsadvies Varroa 2018

U kan het volledig advies vinden op http://www.afsca.be/bijenteelt/dierengezondheid/_documents/2018-01-23_Varroabestrijdingsadvies2018_DEF.pdf

Wat betekent dit voor de imker:

Er zijn voor 2018 zes medicamenten vergund. Drie op basis van thymol, één op basis van flumethrine en twee op basis van oxaalzuur. Ze zijn alle zes vrij verkrijgbaar in de apotheek of bij de dierenarts. Dat betekent dat er geen voorschrift meer nodig is van een dierenarts. Prima gedaan zult u zeggen. Helaas…

Als dierenarts kan ik bijgevolg het cascadesysteem niet meer toepassen voor oxaalzuur. We zijn praktisch verplicht om het vergunde preparaat aan te leveren. Volgens de bijsluiter van Api-Bioxal kon het product ook worden gesublimeerd. Het product Oxuvar echter kan niet worden gesublimeerd en bijgevolg zal sublimatie ook niet meer mogelijk zijn in 2018. Hopelijk krijgen we in december 2018 voldoende koude temperaturen om te druppelen…

Een tweede bedenking is het feit dat de geneesmiddelen die vrij zijn van voorschriftplicht niet worden bijgehouden in een register. Er bestaat hier namelijk geen enkel papierbewijs van. Hoe is dit te rijmen met het opstarten van een bedrijfsbegeleiding door dierenartsen? Waarom de kostbare bedrijfsbegeleiding van een dierenarts aanvragen (én de steun van 75 euro) als je oxaalzuur toch vrij kan afhalen in de apotheek?

Vandaag deed ik even een test: Oxuvar en VarroMed zijn volledig onbekend bij mijn leveranciers. Een bezoek aan een lokale apotheek leverde ook niks op. Niet te verkrijgen! En vermits deze producten niet in de computer zitten van de apotheek, zijn ze ook niet te bestellen. Nu zullen ze vermoedelijk wel in de toekomst te verkrijgen zijn, maar welke indruk geeft dit? Gaat VarroMed te verkrijgen zijn voor de voorjaarsbehandeling zoals ze wordt geadviseerd? Ik zet in elk geval mijn bedrijfsbegeleiding voor imkers even ‘on hold’. Ik zou me toch maar belachelijk maken. Voorlopig.