4 september 2017

Inwinteren bijenvolken

De bijenvolken zijn momenteel allemaal ingewinterd op 36-38 kg. Ik heb hiervoor mijn resterende voorraad Api Gold siroop gebruikt van vorig jaar en voor de rest ben ik terug overgestapt op kristalsuiker 3:2. Een ton van 30 L vullen met suiker en hier warm water van de kraan bijvoegen duurt maar even. 25 kg suiker en 16.6 L water kan hier perfect in. Met de RVS honingroerder in de betonmenger, gaat het oplossen dan verder zonder moeite. En anders doe ik 8 kg suiker in een bidon van 10 L en vul ze bij met 5 L warm water. Hier kan ik perfect even mee schudden om de suiker op te lossen. Onlangs heb ik nog gelezen dat het gebruik van warm tot zelfs heet water geen gevaar oplevert voor HMF-vorming. Tenminste voor het oplossen van kristalsuiker. HMF zou worden gevormd bij verhitten van fructose en dus alleen voor geïnverteerde suiker een probleem zijn. De tonnen APi Gold namen teveel plaats in beslag op de bijenstand. Daar ik tijdens de vroege zomer toch nog kristalsuiker geef aan mijn jonge volkjes in verhouding 1:1 heb ik die dan ook steeds in voorraad. Ik koop mijn kristalsuiker in pakken van 10 x 1 kg bij het plaatselijk Okay-warenhuis of haal me enkele zakken van 25 kg bij een groothandelszaak hier vlakbij. 

De vliegopening staat nog bij alle kasten nauw op één bijbreedte om roverij te voorkomen. Bij mooi vliegweer geeft dat wel wat gedrum voor de kast en zeker als er een wolk jonge bijen bezig is met hun verkenningsvlucht. Ik bedenk me dan maar dat een natuurlijk nest ook geen brede toegang zou hebben.

De bodemschuif blijft nog aan de kant. Ze wordt regelmatig eens drie dagen ondergeschoven om de vrije mijtenval te controleren, maar pas tegen einde januari krijgen ze deze echt terug. Ze helpt dan om koudeverlies te beperken voor het nieuwe broednest in opbouw. Nu kan de open varroabodem er voor zorgen dat het volk sneller stopt met broeden.