23 augustus 2017

barbecue

De nieuwe barbecue is ondertussen getest en goed bevonden. Centraal in het rooster past zowel mijn wok als mijn kookpot. Hier werd de wok gebruikt om aardappeltjes te bakken tijdens het barbecueën.

Als ik gedurende langere tijd bezig was aan het Waterbroek had ik soms een klein probleempje dat nu ook is opgelost:

DSC_1840.JPG

Een klein tuinhuisje of tuinkast met een portable toilet.

 

Ondertussen zijn de meeste volken voldoende ingewinterd. De meeste zitten nu op hun streefgewicht van 36 kg. Diegene die nog wat te licht zijn, krijgen nog een vol voerbakje van 2 L per dag bij. Vorige week had ik nog één volk met veel darren, veel darrenbroed en slechts een occasioneel verzegelde werkstercel. Deze moer was duidelijk op de terugweg. Daar ik geen reservekoninginnen meer had, besloot ik een paar dagen te wachten en dan eventueel het volk op te ruimen. Gisteren deed ik dan een grondige controle en ik vond twee uitgelopen moerdoppen en een handvol cellen die belegd waren. De moerwissel is dus een feit. Ik had slechts drie ramen bekeken en heb de kast terug gesloten. Volgende week kijk ik dan even of het wel degelijk om plat verzegeld werksterbroed gaat. In dat geval kan ik gerust zijn en is de koningin gewisseld tegen een jong exemplaar. Ik kom haar dan volgend voorjaar wel tegen om ze te merken.

Momenteel wordt er geen volk meer ten gronde gecontroleerd. Maar regelmatig haal ik van een volk een raam naar boven om het broednest te bekijken. Eén centraal raam is hiervoor normaal voldoende. Als ik eind augustus, begin september nog eitjes heb gezien, blijf ik van dit volk af tot de winterbehandeling begin december. 

Alle volken zitten nu met een versmalde vliegspleet om roverij te voorkomen. De bodemschuif heeft er een paar dagen onder gezeten om de vrije mijtenval te tellen,maar is nu weer weggehaald. Door de koelte langs onder zal het volk wellicht iets sneller broedloos worden in het najaar. Om dezelfde reden ligt er nu ook geen isolatie onder het deksel. Deze gaat er pas eind januari, begin februari terug boven als het nieuwe broednest start.

Deze week las ik nog een Monatsbetrachtung in Bienen & Natur van vorig jaar, waarin de auteur stelde dat hij vanaf begin april een vliegengaas op de honingzolders legde in plaats van een plastic vel. De dekselisolatie liet hij wel liggen tot na de ijsheiligen. Maar de honingzolder bleef veel droger waardoor ook de honing droger was en bij de honingoogst haalde hij dan tevens een prachtig gaas vol zuivere propolis van elke kast. Ik heb dit alvast genoteerd met de bedoeling om dit volgend jaar toch eens te proberen. In het verleden paste ik dit slechts toe in juli, maar uit mijn ervaringen met de ecokast blijkt toch ook dat dit bijna het ganse jaar moet kunnen.