24 juni 2017

Vorige week bij het doppen breken op dag 13 in een volk had ik nog 3 extra koninginnen om in een apidea te stoppen. De enige dit jaar. Gisteren op dag 13 waren duidelijk 2 doppen uitgelopen. Het dekseltje was mooi open, maar alle andere doppen, zelfs de doppen die nog niet rijp waren, hebben de bijen al kapotgebeten. Ze zijn dus duidelijk niet van plan om een extra volk aan te maken. Een ander volk heeft gekozen voor een stille moerwissel. Slechts één dop met een eitje en verder geen enkele dop in de kast. Op het toppunt van de zomerdracht verwacht ik dit niet echt. Maar de bijen zullen het wel beter weten. De lindebomen zijn na 14 dagen praktisch volledig uitgebloeid. Zelfs de geur is verdwenen. Door de hitte zijn de bloemetjes vermoedelijk allemaal tegelijk afgerijpt. Als nu volgende week ook de kastanjes zijn uitgebloeid, kan ik de honing oogsten. Weliswaar drie weken vroeger dan anders maar de rest van de zomer zullen we maar voor de bijen zelf bewaren.