16 juni 2017

Vandaag weer enkele controles gedaan van de bijenvolken. Het gaat weer de goede kant op. De zwermneiging is blijkbaar uit alle volken verdwenen. Maar dit zou wel eens snel kunnen veranderen. De lindes staan nu bijna allemaal in bloei. Ook de kastanjes ruiken sinds vandaag naar nectar. Eigenlijk ruiken ze eerder naar zweetsokken, maar de bijen zijn er toch op verlekkerd.

Dat de bijen het weer zien zitten, heb ik ook in een ander volk gemerkt. Ik ben namelijk al even bezig om kunstzwermen te maken. Kom ik de koningin tegen bij de wekelijkse controle, maak ik een veger en zo had ik vanavond een volk waar ik tuters en kwakers kon verwachten. Vorige week had ik nog twee volken die amper doppen hadden aangezet en dan hadden ze deze nog langs opzij open gebeten. Ze zagen het dus niet zitten om nog een nazwerm te geven. Ik vond in deze volken slechts één uitgelopen dop. Geen probleem, maar de extra doppen gebruik ik anders graag om apidea’s te vullen. Een back-up is zo snel gemaakt.

Het volk dat ik vandaag opende om doppen te breken, leverde meer dan voldoende doppen. Drie of vier koninginnen zijn ingelopen, een tiental heb ik vernietigd en drie koninginnen heb ik in een apidea geplaatst. Deze apidea’s heb ik gevuld met bijen uit de honingzolders. Dit volk had dus goede hoop op een mooie zomer met meerdere nazwermen. Koninginnen telen gaat slechts goed als er dracht is. En dat geldt zowel voor de kunstmatige koninginnenteelt door de imker als de teelt door de bijen zelf.

Het volk dat volgende week moet worden gecontroleerd op tuters en kwakers, heb ik vandaag ook even geopend en op de twee ramen die ik heb bekeken, zaten al meer dan 10 gesloten doppen. Ook hiermee kan ik dan weer enkele apidea’s vullen. 

De oude koninginnen van de vegers dienen als back-up voor het oudervolk. Als het productievolk echter terug aan de gang is met een nieuwe koningin, kan ik de oude ook vervangen. Dit gebeurt dan met de koninginnen uit de apidea’s. Op deze manier probeer ik steeds alle koninginnen jaarlijks te vervangen.

De drie apideakastjes staan nu even koel weg gezet om binnen drie dagen naar een andere stand te verhuizen.