Siroop voor zomerse dorstlessers.

Juni is de maand van de vlierbloesem. Het uitgelezen moment om een lekker siroopje te maken. Maar er is momenteel meer dan vlierbloesem.

Een emmer vlierbloesems was snel geplukt. Wat beestjes uitschudden, de dikste steeltjes verwijderen en het geheel onder water zetten. Alleen al voor de intense geur moet je dit eens gedaan hebben. Na een ganse dag trekken, heb ik alles gezeefd. Ik gebruik hiervoor de dubbele honingzeef. Dik twee liter heerlijk geurend water waarbij ik dan 2,5 kg suiker voeg en het geheel aan de kook breng. Daarna dadelijk van het vuur en een soeplepel citroenzuur toevoegen. De hete siroop wordt in flessen gegoten die ik dadelijk sluit met een nieuwe schroefdop. Na afkoeling zijn de flessen hermetisch gesloten en enkele maanden te bewaren.

Maar er is meer te halen deze maand. Een kookpot vol muntblaadjes, een liter water en een kilo suiker opkoken en hierna ook weer een lepel citroenzuur toevoegen. Het citroenzuur kan worden vervangen door het sap van een halve of hele citroen. Het zorgt voor een betere bewaring en een frissere toets. Ook dit weer heet in zuivere flessen gieten en dadelijk afsluiten met een nieuwe dop. Op dezelfde manier als de muntsiroop heb ik ook een siroop gemaakt van de blaadjes van verveine of citroenverbena. De flessen siroop gaan daarna in de kelder om tijdens de zomer te worden gebruikt als dorstlesser. Met plat of bruisend water volgens eigen voorkeur. 

De struiken munt en citroenverbena kunnen snel weer uitlopen terwijl de overgebleven vlierbloesems binnenkort nog voldoende bessen leveren voor de vogels en onszelf.

De flessen, schroefdoppen en citroenzuur zijn te verkrijgen in de gespecialiseerde handel zoals Brouwland te Koersel.