28 april 2017

Eind april en tijd om broedafleggers te maken. Volgens buienradar zijn de temperaturen vanaf volgende week in stijgende lijn. Een goede tijd dus om koninginnen op bruidsvlucht te sturen. Maar er komt ook een goede tijd om te zwermen en die moeten we dus voor zijn.

Zondag of maandag (bedankt verlengd weekend) kunnen we van elk volk enkele ramen afnemen om een broedaflegger te maken. Dit levert volgend jaar prima productievolken op. In het voorjaar worden de volken die ik op deze manier teveel heb, verkocht. De lege broedbakken heb ik vandaag van een nieuwe verflaag voorzien en ik ben ook bezig om waswafels in te smelten. Elk volk geeft me een broedaflegger die evolueert tot een nieuw gezond volk. Ik pas deze methode al meerdere jaren toe met succes. Vermits ik nooit volken verenig (zwakke volken worden vernietigd) heb ik elk voorjaar volken te veel. Deze worden te koop aangeboden. Dit jaar zijn er zeven verkocht. Zelf heb ik negen volken een honingzolder gegeven. Hiermee kan ik normaal voldoende honing bekomen voor mijn klanten. Binnen een tweetal weken is de honing van vorig jaar uitverkocht. Met nog enkele dagen mooi weer kan ik echter half mei terug verse honing slingeren. 

De lammetjes groeien ondertussen als kool. Met deze droge en koude aprilmaand is er weinig gras voor hen en ik heb er ondertussen al enkele kunnen verkopen. Dit weekend gaan de eerste naar een nieuwe thuis. Vermits er weer veel ooien zijn geboren, kan ik selecteren en gaan er een paar oudere ooien uit. Met een zuiglam erbij, is een oudere ooi van 3-4  jaar een prima aankoop om zelf te starten met schaapjes.