20 april 2017

Het zijn muizen in de serre. De pakjes gif worden gretig opgegeten. Vermoedelijk is het een ganse kolonie, want vannacht zijn de koolplantjes verdwenen die ik gisteren had verspeend in grotere potjes. Er staan nog voldoende zaailingen om een nieuwe lading te verspenen. Maar in plaats van ze op de grond te zetten, zal ik ze maar op de rekken laten staan. Hier komen ze vermoedelijk niet zo snel.

Met de bijenvolken gaat het nu snel.

De meeste volken hebben deze week hun tweede honingbak gekregen. Wellicht halen ze met de huidige temperaturen niet zo veel, maar de exploderende bevolkingsaangroei vereist ruimte. En veel ruimte. Volgende week, einde april dus, maak ik van elk volk een broedaflegger. Hiervoor gaat er een voerraam en een broedraam uit elk volk die weer worden vervangen door waswafels. En in mei gebeurt dit dan nog een keer. De broedafleggers die zo starten met twee uitgewerkte ramen, krijgen continue suikerwater en waswafels ter beschikking waardoor ze tegen de inwintering een volledige Kempische bak bezetten met nieuwe zelf opgebouwde ramen.