15 februari 2016

We hebben de voorbije twee dagen mooie reinigingsvluchten gezien. Temperaturen ruim boven de 10 graden, weinig wind en zonnig. De bijen hebben er deugd van gehad. Bij controle bleken ze allemaal goed te vliegen. Slechts één kast was wat lichter geworden, de bijen zaten de voorbije week al tegen de dekplastiek en ik heb ze dus een pak deeg opgelegd. Alle andere volken zaten nog diep vooraan in de kast met een mooie koepel voer boven zich. Die ene kast is de enige kunststofkast, een segeberger. In de houten Kempische kasten is de voorjaarsontwikkeling toch wel wat trager. Ik beschouw dit echter als een gigantisch voordeel. Vermits ik niet meer reis naar het fruit en de paar fruitbomen op mijn eigen perceel niet echt van tel zijn, hoeven ze niet zo vroeg uit te groeien. Een voorjaarsdracht mogen de bijen zelf houden. Ik heb in de omgeving enorm veel wilgen en mijn tragere volken hebben hier volgende maand echt een overmaat aan. Moesten het allemaal vroege, grote volken zijn, hadden ze misschien net niet voldoende dracht.

De moestuin heb ik voor de vorige vriesdagen omgespit en vandaag heb ik de grond fijn gemaakt met een handfrees. Ik ben begonnen met het verharden van de tuinpaadjes en hoop hiermee deze maand klaar te zijn. Deze paadjes liggen dan hoger dan de groentebedjes die ik dan weer kan verhogen met verse tuinaarde. Ik heb dit jaar 1200 liter potgrond besteld bij de plaatselijke KWB-afdeling. Op deze manier hoop ik de kwaliteit van de tuinaarde snel te verbeteren en tegelijkertijd de tuin wat hoger boven het grondwaterpeil te brengen.