4 december 2016

Begin december, enkele weken na de eerste nachtvorst en dus tijd voor de winterbehandeling van de bijenvolken. Is er nog een klein beetje broed? Vermits ik werk met Kempische kasten die langs de zijkanten slechts 18mm dik zijn, de voor- en achterkant slechts 36mm en sinds september met een open bodem staan, zijn de meeste volken nu absoluut broedloos. En mocht er toch nog een klein vlak broed zijn, beschouw ik dat niet als een probleem. Door te wachten verhoog ik de kans dat er weer nieuw broed is vermits de koningin  na de kortste dag al voorzichtig begint te leggen. Voor mij is begin december dus even goed als eind december.

Dit weekend heb ik door omstandigheden echter geen tijd gehad om te beginnen met de behandeling. De temperaturen tussen -5 en +5 °C zijn nochtans ideaal om een druppelbehandeling uit te voeren. Maar vorig jaar heb ik het druppelen vergeleken met de sublimatiebehandeling en mijn oxamat is me zo goed bevallen dat ik die ook dit jaar wil toepassen. Sublimeren haalt gewoon een beter resultaat dan druppelen en het is eventueel nog eens te herhalen bij een zware besmetting. Alleen is de omgevingstemperatuur voor sublimatie liever boven de 5 graden en daarom kan ik nog wat wachten. Bij temperaturen boven 5 graden zit de wintertros namelijk veel losser en kunnen de kristallen gemakkelijker alle bijen bereiken. Om te druppelen is daarentegen de wintertros liefst zo compact mogelijk. Vorig jaar heb ik me voorgenomen om nog slechts te druppelen bij zeer lage temperaturen en anders te sublimeren. Ik ga nu dus nog even wachten op de zachtere temperaturen die er aan komen.

Deze morgen heb ik bij de Krainer Bieënvrienden te Wilsele een voordracht gegeven over hygiënisch imkeren. De opkomst was zeer goed en nochtans was de zondagmorgen niet hun normaal voordrachtmoment. Er zijn dus nog meer imkers die dit weekend niet hebben behandeld. Ik heb in het verleden altijd geprobeerd om mijn voordrachten te geven op zondagmorgen of woensdagavond. Door mijn beroepsbezigheid ben ik op weekdagen vaak aan het werk tot na 22 u. En een vergadering starten rond middernacht zal wel geen optie zijn. Maar wellicht stop ik ooit nog met avondoperaties en dan kan het wel. Ik heb ondertussen al voordrachten gegeven over hygiënisch imkeren, over veilig imkeren, over medeproductie, imkeren met de ecokast of verbeterde Warrékast, over bijenziekten en over drachtplanten. Ik verkondig geen evangelies van de enige waarheid, maar vertel simpel hoe ik zelf met onze hobby omga. Iedereen draagt er van mee, wat hij zelf wil. Voor mij zijn er evenveel meningen als er imkers bestaan. En er zullen evenveel goede meningen bestaan als er goede imkers zijn. In mijn ideale wereld heeft een vereniging trouwens helemaal geen voordrachtgevers meer nodig. Elke maand zou dan een andere imker uit de vereniging een voordracht geven over zijn handelswijzen. Wellicht is niet iedereen even beslagen om te spreken voor een groepje, maar ik geloof dat elke imker wel iets te vertellen heeft waar anderen iets van kunnen opsteken.