26 september 2016

Vandaag ben ik begonnen met de laatste controle van de volken voor de winter. De kasten worden gewogen en het gewicht met krijt op de achterkant genoteerd. Dan heb ik ook telkens een enkel raam gelicht om het broednest te controleren. Alleen al het zien van een mooi plaatje verzegeld werksterbroed was voldoende. De zes volken die ik vandaag heb bekeken, waren duidelijk in orde. Morgen nog een andere stand controleren en dan ben ik tevreden. Mocht ik geen broed aantreffen, zal ik de kast wel volledig doorspitten. In principe zou ik dit niet meer hoeven te doen en kan ik gerust zijn. Maar ik heb nog steeds 6 actieve apideavolkjes en als er een moerloze productiekast zou zijn, kan ik ze nog verenigen met een apidea.  Zonder deze overschot aan apideakoninginnen had ik de kasten zeker niet meer geopend. Eén tot drie late moerwissels heb ik andere jaren ook. Daarom probeer ik steeds een aantal reservevolken in te winteren om deze verliezen te compenseren. Meestal verkoop ik in het voorjaar toch nog enkele volken die ik teveel heb.

Het natste zaaiperceel dat ik vorige week had gemaaid, is nu geploegd en ingezaaid met mosterd. Mosterd kan worden gezaaid tot eind september. Wellicht niet meer voor de bloei, maar dan toch wel als groenbemester. Het tweede perceel heb ik ook gemaaid en zonder veel problemen wordt dit eveneens nog geploegd en ingezaaid voor de winter.