30 september 2016

Bijna dagelijks breng ik nu pompoenen mee van het veldje. Dit jaar heb ik zo de Pink Banana Jumbo en de New England Pie geprobeerd. Allebei zijn ze zeer lekker in de keuken. De New England Pie kleurt oranje in de zon en blijft blijkbaar groen in de schaduw van de bladeren. Daarom heb ik ze op de tafel van de veranda geplaatst. Ze verkleuren dan nog verder bij droging. Ook de Pink Banana verkleurt nog feller door drogen in de zon.

DSC_1520.JPG

Dit is een enorme pompoen met zeer veel vruchtvlees en vast en zeker een blijver voor volgend jaar.

Ook de popcornmais heb ik geoogst. Nog enkele dagen laten drogen en daarna de zaden van de mooiste kolf apart bewaren voor volgend jaar.

DSC_1519.JPG

De natuur is blijkbaar wat overstuur. Twee weken geleden stonden de acaciabomen terug in bloei. Ze hadden door de wateroverlast in juni al hun bladeren verloren en begonnen nu terug te bloeien. De bloemen zijn nu verdwenen en nieuwe blaadjes verschijnen volop aan de verdorde takken. Ik heb wel eens gehoord dat een boom of struik die gaat sterven nog snel een vruchtzetting forceert om zijn voortbestaan te verzekeren. Ik hoop dat dit hier niet het geval is en dat de bomen er volgend jaar weer gezond bij staan. Als het dan tenminste niet weer zo’n natte en koude junimaand wordt. Ook het mispelboompje wil misschien op zeker spelen en nog snel enkele extra vruchten produceren. Naast de vruchten die tegen het einde van de maand ‘rijp’ zijn, verschijnen er nu ook nog enkele bloempjes.

DSC_1509.JPG

Is dit nu echt een abnormaal jaar? De natte en koude junimaand heeft in elk geval veel ontregeld. Mijn percelen met phacelia, mosterd, boekwijt en zonnebloemen hebben het na drie keer te zijn overstroomd, opgegeven. Tijdens de zomer groeide er verder alleen maar varkensgras. Het leek wel een prima groenbemester. Misschien is nu ook de zuring definitief verdwenen? Het perceel dat ik vorige zaterdag heb geploegd en ingezaaid met mosterd, wordt al groen van de mosterdkiemblaadjes na slechts 6 dagen. Komt misschien toch nog goed. Bloei hoeft niet meer voor de bijen, maar de bodemstructuur zal zeker baat hebben bij een groenbemester die de grond goed los maakt.

De natte periode achter ons, heeft ons eveneens opgezadeld met een enorme muggenplaag. En deze hebben er weer voor gezorgd dat zeer veel mensen hun konijntjes hebben verloren aan virusziekten zoals RHD en myxomatose. Beide virussen worden overgedragen door stekende muggen en vliegen. Zo vond ik aan de bijenstand de voorbije week al vier dode merels en zag ik nog twee zieke merels opfladderen. Ook allemaal te wijten aan een virusziekte, overgedragen door steekmuggen. De voorbije weken wordt ik eveneens vaak gecontacteerd door mensen met zieke kippen. Aangetast door het kippenpokkenvirus. Ook weer overgedragen door steekmuggen. Zelfs mijn eigen kippen zijn niet gespaard gebleven. Ze hebben het wel allemaal overleefd na een14-tal dagen te zijn gedwangvoederd. Vandaag liepen ze weer allemaal gezond en wel buiten rond te scharrelen.

DSC_1514.JPG

Misschien is er toch nog een voordeel aan de natte junimaand. Ik ben dit jaar aan de bijenstand geen enkele keer moeten vluchten voor een agressief wespenvolk uit een bodemnest. Zijn deze nesten in hun beginnende uitbouw ook verdronken?