Dit jaar heb ik echter in juni/juli al mijn volken broedloos gemaakt en heb hierdoor een behandeling kunnen doen met een oxaalzuurverdamping via een oxamattoestel. De eerste behandeling met mierenzuur in juli heb ik hierdoor niet toegepast. Voor de septemberbehandeling was het nu de hoogste tijd. Deze duurt 5 dagen en ik gebruik 150 ml voor mijn Kempische kasten. De weersverwachting voor de volgende week ligt tussen 20 en 25 °C. De eerste dagen is er kans op regen waardoor de verdamping niet zo vlot verloopt. Maar het is juist gedurende de eerste dagen dat de verdamping soms te snel verloopt met broedschade tot gevolg. De volgende week schat ik bijgevolg als ideaal in.
Ik heb niet voldoende lege honingzolders om alle volken met een Liebigverdamper te behandelen en daarom heb ik drie Kempische kasten en de segenbergerkast behandeld met MAQS. Deze mierenzuurverdamping heb ik ook vorig jaar al uitgetest met prima resultaat.
De ecokasten die ik niet langs boven wens te openen, moeten bijgevolg langs onder worden behandeld. Ze hebben geen behandeling gehad in het voorjaar en de zomer door het snijden van darrenraat en ze zijn ook niet broedloos gemaakt om een behandeling toe te passen met oxaalzuur. Van de drie volken heeft er een gezwermd en deze heeft bijgevolg wel even een broedstop doorgemaakt. De mierenzuurbehandeling heb ik vandaag opgestart met een universalverdamper langs onder op de vaste bodemplaat. In december krijgen deze ecovolken ook nog een oxaalzuurverdamping langs onder met een varoxverdamper.