Wasrecyclage

Vandaag kreeg ik een telefoontje van een lezer over mijn waskringloop. Vermits ik meerdere methodes toepas, ga ik ze hier nog eens opsommen. Er zijn namelijk verschillende soorten was.

Er zijn op de eerste plaats brokken darrenraat die worden uitgesneden. Deze was is van zeer hoge kwaliteit en hou ik dus apart. Ik kras gewoon een merkteken in de bekomen wasblok om ze ten allen tijde te kunnen herkennen. Deze brokken worden gesmolten in de stoomontsapper. In de bovenste bak hang ik het broekgedeelte van een panty om de meeste onzuiverheden alvast tegen te houden.

DSC_0122.JPG

DSC_0015.JPG

Een ander soort was komt van het overschot aan voederramen. Deze ramen smelt ik liefst in een zonnewassmelter.

DSC_0694.JPG

DSC_0695.JPG

Hierdoor kan ik de bekomen ‘suikervloeistof’ ook nog gebruiken voor de productie van mede. Ik verwijder de bovenste laag was en giet de nog warme siroop in bokalen om later te gebruiken voor de productie van heerlijke mede.

DSC_0693.JPG

Een derde soort was bekom ik van echt oude ramen waarvan ik ook de raampjes zelf niet meer hergebruik. Hier snij ik simpel de was uit de ramen samen met de draadjes. De raampjes worden gebroken en dienen met het restant aanhangende was als fantastisch aanmaakhout voor de kachel. De brokken was gaan in een ketel met water en worden gekookt tot alles is gesmolten. Na afkoelen wordt de bovenste waslaag met alle onzuiverheden uitgenomen voor een tweede ronde in de stoomontsapper.

DSC_0123.JPG

DSC_0124.JPG

Bij het uitsmelten van raampjes die worden hergebruikt, is een gelijktijdige ontsmetting van de raampjes zelf best handig. Hiervoor gebruik ik mijn behangafstomer en een speciaal onderstel. Een ganse broedbak kan op deze manier worden gesmolten. Het onderstaand YouTubefilmpje laat het gebruik duidelijk zien.

De opgevangen was gaat hierna nog voor een tweede run door de stoomontsapper. De raampjes worden nog even gekookt in een sodaoplossing en ze zijn dan klaar om opnieuw te voorzien van een waswafel.

De stoomontsapper en de kaststomer zijn op de volgende foto samen in gebruik.

wassmelten.JPG

Wellicht is het veel eenvoudiger om maar één methode te gebruiken. Ik test eigenlijk alles dat ik ergens opvang. Dat is een deel van mijn hobby. En ik heb ondervonden dat elke methode zijn voor- en nadelen heeft. Ik blijf ze echter allemaal gebruiken. Dit jaar gebruik ik de zonnewassmelter niet omdat ik nog een voldoende voorraad mede bezit. De stoomontsapper wordt bijna wekelijks ingezet om het gesneden darrenraat te smelten en de kaststomer wordt in gang gezet zodra ik 12 ramen heb om te smelten.