4 juli 2016

De eerste volken die moerloos zijn gemaakt en sinds vorige week een nieuwe koningin hebben, zijn nu broedloos. Het uitgelezen moment om een varroabehandeling met oxaalzuur door te voeren. De jongvolken worden bij de opzet als broedaflegger, kunstzwerm of in een apidea behandeld met verneveling van 3% oxaalzuur. Maar voor de productievolken gebruik ik toch liever de verdamping van oxaalzuur. Eigenlijk is het een sublimeren van oxaalzuurkristallen.

Natuurlijk wordt alleen de broedbak behandeld en niet de honingzolders. Ik denk dat de kristallen ook minder worden naar boven gedragen dan de oxaalzuuroplossing in waterdruppels. Op voorhand wordt alles voorzien. De tabletten met oxaalzuur zijn geperst, de lamp van de oxomat is gecontroleerd, de batterij is volgeladen en de persoonlijke beveiliging ligt klaar.

DSC_1328.JPG

Ook de bodemschuiven zijn geprepareerd met een papier. Dit papier zorgt voor een betere aflezing van de gevallen mijten. Om te beletten dat er na 3 dagen een deel van de mijten verloren gaan, smeer ik nog een laag lijnolie op het papier vlak voor het inschuiven van de bodem.

DSC_1324.JPG

DSC_1327.JPG

Na inschuiven van de bodem, wordt ook het vlieggat gesloten met een handdoek en gaan de honingzolders even opzij tot de behandeling gedaan is. Drie dagen na deze behandeling worden de mijten dan geteld. Ik heb bij de vier volken tussen de 10 en 49 mijten geteld. Dat zijn er drie tot 16 per dag. Mij lijkt dit nog mee te vallen.

DSC_1333.JPG

DSC_1330.JPG

Toen ik vanmiddag naar de schaapjes ging, trof ik een enorme zwermwolk aan. Volk 49 met de blauwe koningin was aan het zwermen! Twee dagen geleden vond ik al een gesloten dop, maar vermits ik nog eitjes aantrof, heb ik de doppen gebroken. Ik vond de moer niet en verwachte dus een afkomende zwerm. Terwijl ik gisteren de fruitbomen snoeide, is er niets gebeurd. Vandaag was het weer ideaal om te zwermen en dus vertrokken ze rond 13 uur. De koningin is geknipt. De zwerm ging in een kersenboom hangen een tiental meter voor de kast maar de wolk bijen bleef maar rondjes draaien. Ook op de voorkant van de kast bleven enorm veel bijen stertselen. Ze konden haar blijkbaar niet meer vinden. Een tiental centimeter voor de kast kroop ze namelijk zenuwachtig rond. Slechts een tiental bijen omringden haar. Enkele minuten heb ik haar in mijn handpalm vastgehouden alvorens haar hemelwaarts te zenden. Ik heb hierna even de kracht van het koninginnenferomoon getest. De voortdurend zoekende zwerm bijen vonden haar geur telkens zeer snel. Even mijn handen in de lucht en dadelijk waren deze niet meer zichtbaar door de aanhangende bijen. Zelfs mijn veegtelefoon werd bezet door tientallen bijen terwijl ik een filmpje probeerde te maken. Ook 100 meter verder had ik dadelijk enkele bijen op mijn vingers als ik mijn handen in de lucht stak. Een aanrader om ook eens te proberen.