31 mei 2016

De moerdoppen uit de verzamelbroedaflegger zijn uitgesneden en in de broedkast geplaatst. Zou deze methode beter uitdraaien dan door overlarven? We zullen zien. In elk geval zijn de tussentijdse resultaten beter.

In plaats van 10 doppen over te larven en drie uitgelopen koninginnen te bekomen, heb ik nu zelfs 14 doppen kunnen oogsten. Enkele doppen zaten zo dicht bij elkaar dat ik ze niet apart kon uitsnijden. Dan snij ik simpelweg één dop met het mesje in de lengterichting door en behoud zo alleen de mooiste. Ik heb 14 potjes kunnen vullen met een dop en de vijftiende heb ik op het raam laten staan voor de broedaflegger zelf. We zitten nu op dag 10 na invoeren van het raam met de zaagsnede en kunnen dus overmorgen de jonge koninginnen verwachten. Bij de volgende controle op de stand zal ik dan eveneens kunnen controleren of de dop in de aflegger is uitgelopen. Er staan 7 apideakastjes klaar en morgenavond vul ik die met bijen. Ze staan dan klaar om overmorgen of de dag erna een koningin te ontvangen.

DSC_1248.JPG