29 mei 2016

De eerste voorjaarshoning is opgepot. Drie dagen gewacht alvorens te roeren, ondertussen twee maal afgeschuimd en na 10 minuten roeren al in de potten gedaan. En het was meer dan dringend. Het grotere vat van 50 kg kan ik wellicht nog 1 of 2 dagen roeren maar zal ook dan moeten worden in potten gedaan. Ik doe dit wel alleen met de voorjaarshoning.

De zomerhoning bewaar ik in afgesloten plastic zakken in gesloten honingemmers. De plastic zakken zijn zakken om in professionele keukens bereidingen te verwarmen au bain marie, dus speciaal om voedsel in te bewaren en zeer sterk. De emmers worden later verwarmd op 35°C alvorens de honing op te potten. Emmers zijn makkelijker te stockeren dan glazen potten en ze blijven in ongebruikte nieuwstaat, vermits de honing in een zak zit. De zak wordt voor het oppotten geledigd in een afvulemmer: een emmer met een snijkraan.

De vers geslingerde zomerhoning passeert alleen door een dubbele zeef alvorens in de zakken te doen. Er wordt niet geroerd of afgeschuimd. Er gaan bijgevolg ook geen aroma’s verloren van de honing. Alvorens een emmer met opgesteven honing te verwarmen, wordt de zak eerst een keer geopend om het eveneens opgesteven schuim af te krabben. Veel en veel makkelijker dan vloeibare honing af te schuimen. De zak en de emmer worden dan beide weer gesloten alvorens te verwarmen.

De volken die waren gepland om vandaag te controleren, heb ik gisterenavond voor het onweer nog onder handen genomen. Ondanks de dreigende lucht met geluidseffecten in de verte, bleven de bijen zeer rustig. Vandaag heb ik dan alleen maar de eerste drie apidea’s gecontroleerd. Alle drie een leggende moer en ik heb ze  gemerkt en geknipt. Het voerbakje werd vervangen door twee nieuwe raampjes en een opzetvoerbakje met een stuk voederdeeg. Het koninginnenroostertje aan het vlieggat werd nu ook gesloten.