27 mei 2016

Gisteren vond ik een tros bijen op de grond voor een kast. De kast had 5 dagen ervoor een controle gehad en hierbij had ik een tiental belegde doppen vernietigd. Wellicht heb ik er ergens een (of meerdere) gemist. Bijgevolg is de geknipte koningin van de vliegplank gewipt (of gevallen). Leve het knippen van de moeren! In het trosje zag ik de koningin niet direct en ik heb het dan maar zo gelaten. Vandaag ging ik even terug voor een controle en blijkbaar was ze al wat verder ‘gewandeld’.

Het trosje was kleiner en verder van de kast verwijderd.

geknipte koningin

Nu zag ik de moer met haar blauwe stip wel duidelijk en ik heb ze dan maar even een ‘vingerknip’ gegeven. Tijdens de controle dit weekend zal ik de dop wel even opzoeken. Vermits er weinig slecht weer is geweest de voorbije dagen, verwacht ik dat de zwermdop is gesloten de dag de dag voor het afzwermen. De dop zou nu dus 11 dagen oud zijn en dan verwacht ik een tuter binnen 5 dagen. Voor de zekerheid controleren we nu wel even elke avond. Vanaf dit weekend plan ik de verwijdering van de koninginnen die ik tegenkom. Een goed volk mag zelf zijn nieuwe koningin kiezen. Elk ander volk krijgt een eiraam van het beste volk na breken van de redcellen. Hiervoor offer ik desnoods mijn beste volk met een koningin van 2014 op. Dit volk heeft al enkele ramen met eitjes geleverd voor de broedafleggers en voor andere volken. Zo heb ik hier ook van overgelarfd. Weliswaar voor de eerste keer en met een resultaat van 3 uitlopende koninginnen van 10 larven. Bij de overlarving van de tweede broedaflegger had ik echter een compleet slapeloze nacht achter de rug en compleet lege ingewanden. Ik koos dus maar voor een snelle zaagsnede in een eiraam van dit volk. Bij de controle op de vijfde dag na inhangen zag ik dit resultaat:

boogsnede, zaagsnede

Zelfs meer dan 10 mooie doppen. Op dag 10 worden ze uitgesneden om in de broedkast te hangen. Elke dop gaat in een kluisje. Mochten 2 doppen te dicht bij elkaar hangen om apart uit te snijden, haal ik even mijn mes door de kleinste dop en behoud zo slechts 1 dop per kluisje.

Het perceel met mosterd, boekwijt en zonnebloemen kiemt goed.

DSC_1235.JPG

De mosterdplantjes:

DSC_1236.JPG

Een boekwijtplantje:

DSC_1237.JPG

En een jonge zonnebloem:

DSC_1238.JPG