5 april 2016

Vandaag heb ik dan de laatste 2 volken aan het Waterbroek gecontroleerd. Ik had iets minder broed verwacht, maar het bleek zelfs nog meer te zijn. Ik heb uit deze volken alleen het oudste kantraam met voer uitgehaald. Het volgende raam zat al vol met stuifmeel en een plaat verzegeld broed aan de binnenkant. Aan de andere kant zat nog een volledig raam voer en dat kon ik laten zitten. Ik heb ze geen waswafel gegeven en alleen maar een darrenraam. De twee uitgehaalde voerramen, bevatten echter hoofdzakelijk verse honing. Een klein deeltje bovenaan was al enigszins verzegeld. De schudproef was  negatief en daarom besloot ik om deze twee ramen te persen om de honing te recupereren. Een paar vierkante centimeter met oud verzegeld voer liet ik ongemoeid. Doch de open cellen heb ik uitgesneden en geperst. De opbrengst: 3 potten (h)eerlijke voorjaarshoning.