4 april 2016

Gisteren was het fantastisch bijenweer. 23 graden en de bijen vlogen zoals in hoogzomer. Gelukkig had ik de bijen op locatie de voorbije week al een honingzolder gegeven. Ze hebben op deze topdag geen verstoring gekregen en konden compleet los gaan. Maar de kasten in Gerhagen heb ik samen met de nieuwe stagiaire, Evy, gecontroleerd.

De twee productiekasten kregen hun honingbak  en eveneens een darrenraam en een waswafel. De voerramen heb ik aan de twee resterende jonge volken gegeven. Als ze niet verkocht worden, zal ik ze tegen half april ook een honingzolder moeten geven. Van de drie volken die nog te koop stonden, was er één die duidelijk veel minder activiteit vertoonde. Nu bleek dat er drie uitgelopen doppen op de ramen zaten. Een koningin heb ik niet gevonden, slechts de opzittende bijen op 6 ramen. Van eierleggende werksters heb ik geen bewijs gevonden, maar ik heb de kast toch afgeslagen op enkele meters van de andere kasten.De segeberger ga ik iets anders aanpakken. De onderbak zonder broed heb ik naar boven verplaatst. Tegen het einde van de maand krijgt ze een derde bak en gaat de koningin op broedbeperking in de middenbak.

Vandaag heb ik dan twee van de vier volken aan het Waterbroek gecontroleerd. Ik begon aan de twee kasten in de schapenstal. Deze volken hebben al apifonda gekregen sinds begin december en hadden elke 14 dagen een compleet pak nodig. Dit wegens de rustverstoring door de schapen. Ik was echter verbaasd bij openen van de kasten. Het verzegeld broed zat letterlijk over 9 ramen. Ik heb een darrenraam gegeven, maar geen waswafel. Deze twee volken zaten letterlijk al te klein in hun Kempische bak. Hun honingzolder kwam dus zeker niks te vroeg. Nu ben ik benieuwd als ik morgen de twee andere volken ga controleren. Deze werden niet verstoord tijdens de winter en verbruikten dus ook veel minder voer. Ik verwacht hier duidelijk minder broed. Maar veel broed kan dan een voordeel lijken te zijn tijdens het voorjaar, ik verwacht dat in deze volken ook de varroamijt beter en sneller kweekt. Enfin, het is een vaststelling en ik zal dit zeker opvolgen.