2 april 2016

De volken worden momenteel klaargemaakt voor het honingseizoen. De oude volken die een honingbak hadden onderstaan, krijgen deze nu boven op een koninginnenrooster. De jonge volken die zijn overwinterd op een broedbak krijgen eveneens een honingbak op een koninginnenrooster. In de honingbak krijgen ze in het midden zes uitgewerkte ramen en aan de kanten telkens drie waswafels. De volken krijgen terzelfdertijd in de broedbak een darrenraam en een waswafel. Het darrenraam geef ik links op plaats twee en de waswafel rechts tegen het broednest. De twee voederramen haal ik uit langs de rechterkant. Dit zijn namelijk de oudste ramen waar ik in mei van het vorige jaar de jonge volken mee heb opgestart. Boven het broednest kwets ik de honingkrans met de kastbeitel. De bijen maken deze cellen nu leeg en gaan dan volgens mij ook veel gemakkelijker de bovenliggende honingruimte in gebruik nemen.

Ik vind het heel belangrijk dat alle volken tegelijk worden behandeld. Tien of honderd volken zouden even gemakkelijk moeten behandeld kunnen worden. De volken die niet klaar zijn om een honingzolder te krijgen en te klein om te worden uitgebreid met een darrenraam en waswafel hebben voor  mij geen reden van bestaan. Ze krijgen dezelfde behandeling en op hetzelfde moment als het beste volk. Ik probeer telkens mijn jonge volken op te starten uit de beste productievolken en selecteer dus eigenlijk de zwakkere volken zo uit. Er is altijd wel een volk het zwakst, maar er is ook elk jaar een volk het sterkst. Door het nageslacht van dit beste volk te bevoordelen tracht ik te selecteren.

Gisteren heb ik op deze manier de eerste vijf volken klaargemaakt. Ze staan alle vijf op locatie voor het seizoen. De twee kasten in Gerhagen en de vier aan het Waterbroek ga ik morgen klaarmaken. Er is morgen weliswaar 20° voorspeld maar vandaag had ik niet de mogelijkheid. Het liefst zou ik de volken klaarzetten vòòr de misschien wel mooiste dag van de maand. Ze zouden dan morgen de ganse dag bezig kunnen zijn met ophalen van nectar en stuifmeel en hoeven dan niet op de mooiste dag binnen te blijven om alles te repareren dat ik heb overhoop gehaald. De volgende dagen wordt er weliswaar wat regen voorspeld, maar tevens zachte temperaturen. De bijen kunnen wellicht nog heel wat halen op de wilgen. Maar ondertussen begint de buxus en staan de pruimen en vroege peren ook al op barsten. Het is nu echt tijd geworden voor de imker om in actie te komen.