21 februari 2016

Een bijenstalletje om je volken in te plaatsen. Is dit nu nuttig of niet? Telkens weer volgt er dan een discussie. Voor de kasten is dat immers niet nodig. Die kunnen wel tegen een stootje wordt dan beweerd. Maar nu weet ik toch niet zo zeker of ze ook tegen dit soort stootjes kunnen. Een dode eik die door een windstoot neervalt, kan echter wel perfect worden opgevangen door een dak. Ik wens hierover dus niet meer te palaveren. Voor mij is een stalletje, hoe rudimentair ook,  een essentieel onderdeel van de imkerij. Deze eik was eerst gedood door de ingroeiende klimop en daarna zal het gewicht iets te veel geweest zijn. De overhangende takken heb ik afgezaagd, doch de boom zelf blijft liggen. Zo kan het dak dit jaar mooi dichtgroeien met de zo gegeerde klimop. Gegeerd door de bijen omwille van zijn bloesem in het vroege najaar.

Deze morgen heb ik ook een strook bordverf op de achterkant van de daken geverfd. Hierop kan ik dan met krijt een notitie zetten voor de volgende keer. Een datum bijvoorbeeld of het laatste gewicht van de kast. Op die achterkant zit ook de QR-code van het volk. Door die QR-code te lezen met mijn smartphone kan ik alle gegevens nà controle vlot invoeren in beetight. Ik vind het een handige app om de volken te beheren. De korte notitie met krijt dient er slechts voor dat ik dadelijk weet waar ik op moet letten als ik de kast open.