19 januari 2016

Vorige zondag een voordracht gegeven voor De Biegilde van Kalmthout. Hygiëne in de bijenkast. Ik heb deze voordracht al op meerdere locaties gegeven en heb op die manier al veel contacten kunnen leggen met andere imkers en hun vereniging. Maar dit spande wel de kroon: mooie zaal en goede infrastructuur. Maar vooral het geleid bezoekje dat ik hierna kreeg door hun museum was een topper.

http://www.bijenteeltmuseum.be/

 

Voor kinderen en volwassenen lijkt dit museum met zijn enorme hoeveelheid aan materialen meer dan de moeite. Ik zou zeggen: Allen daarheen!

Het is natuurlijk evident dat niet elke imkersvereniging zich dit kan veroorloven. Maar ideetjes bestaan er om opgeraapt te worden. Vermoedelijk gaat het ontstaan van dit museum samen met de eeuwenoude verstrengeling van deze bijengilde in het gemeenschapsleven van Kalmthout, een prima samenwerking met de overheid, een mooie verstandhouding met de natuurverenigingen en wat nog meer. Want we zijn immers allemaal liefhebbers van de ons nog resterende natuur. Haar diversiteit is de verzekering van onze toekomst. Biodiversiteit, een duur modewoord tegenwoordig.

De voordracht die ik morgenavond geef bij de imkersgilde Sint-Ambrosius te Berlaar-Heikant gaat dan weer hierover. Hoe de imkers en andere landbouwers als landgebruikers met de natuurvrienden soms tegenover elkaar staan en toch hetzelfde doel voor ogen lijken te hebben. Ik probeer alvast om enkele ogen te openen door hen te onderhouden over mijn imkerij en hoe ik het behoud van biodiversiteit zie.