31 december 2015

Zojuist de controle gedaan van alle kasten. Sommigen zijn op gewicht gebleven, anderen zijn beduidend lichter geworden. Opletten is de boodschap.

De drie kasten die onlangs al een pak voer hadden gekregen, zaten er al voor een deel door. Eén kast had haar pak volledig leeggegeten en kreeg bijgevolg al een nieuw. Ongeveer de helft van de kasten heeft nu een pak gekregen vermits ze iets lichter waren geworden. De kasten die op gewicht gebleven zijn, kregen natuurlijk geen deeg. De kast van de foto heeft nog wel wat reserve, maar heeft toch vrij snel een tweede pak nodig. De temperatuur van het plastiekfolie was hier echter gestegen tot meer dan 21 graden. Deze kast is dus begonnen met broedaanzet. De enige kast die vorige maand nog broed had, was nu ook afgekoeld. Er zijn nu echter 2 kasten, weliswaar andere, met een temperatuur boven de 20 graden en ook 2 kasten met een temperatuur van 17 graden. De rest bleef rond de 14-15 graden schommelen. Centrale straatjes een graadje meer en de kantstraatjes een graadje minder. De bijen zaten overal op een losse tros maar toch vooral vooraan in de kast.

Als de bijen blijven vliegen doe ik de volgende controle half januari en bij winterse toestanden wacht ik tot begin februari. Voorlopig zullen ze nog geen massa’s voer verbruiken, maar toch kan het blijkbaar snel gaan.