12 december 2015

Vanmiddag 9 graden en de laatste volken behandeld op de stand in Gerhagen. 

De volken zitten daar in Kempische kasten en 1 segeberger. Met de oxamatverdamper zijn ze alle 10 behandeld op 70 minuten. Vermits elke kast gedurende 6 minuten aan de batterij is gekoppeld, ging het erg vlot. De werking met de nieuwe autobatterij ging perfect. Ze zijn allemaal vlot gedaan en de batterij had nog meer capaciteit. Dit is dus een duidelijk pluspunt tegenover de jumpstarter.

Alvorens te behandelen heb ik alle kasten gewogen en ze zijn nog allemaal prima op gewicht. Een aantal is zelfs nog zwaarder geworden dan na de inwintering. Bij 1 volk was de gewichtstoename zelfs 10 kg. Vermits er geen volken zijn geroofd, hebben ze dit nog opgehaald en vermoedelijk bij de massa’s klimop binnen enkele meters van de stand. Wellicht belangrijk om weten dat dit een volk is dat een honingzolder heeft bijgekregen onder de broedkamer met lege geslingerde maar bebroede honingramen. Op deze manier hebben enkele volken dus anderhalve bak gekregen om te overwinteren. De honingramen die waren bebroed heb ik op die manier nog een winter in gebruik gehouden. Alleen de onbebroede honingramen heb ik opgeborgen voor volgend jaar. Deze onderbak gaat weg in het voorjaar om al deze ramen dan te smelten.

Gisteren heb ik enkele platen isolatie gekocht van 4 cm dik. Deze ga ik nu op maat snijden om vanaf nieuwjaar onder het deksel te leggen. Ik leg pas dan de isolatie vermits ik het broed wil afremmen in het najaar en het beginnende broed pas vanaf nieuwjaar wil beschermen tegen afkoeling. Vorig jaar heb ik hiervoor kranten gebruikt, maar de isolatieplaten wens ik nu meerdere jaren achter elkaar te kunnen hergebruiken.