6 december 2015

Zo stilletjes aan plannen we de winterbehandeling tegen varroa. Volgens de weersvoorspellingen krijgen we voor kerstmis geen koudere temperaturen. Vermits ik overtuigd ben dat de bijen hierna al aan hun nieuw broednest beginnen, wens ik niet langer te wachten. Maar als de temperaturen niet onder 5 graden zakken, zitten de bijen niet echt op tros en is druppelen niet eenvoudig. Daarom kies ik dit jaar om het oxaalzuur te sublimeren. We spreken foutief over verdampen maar het betreft hier wel degelijk een overgang van een vaste stof naar een gasvorm. Ik heb een oxomat en een varoxtoestel en ga ze dus allebei naast elkaar gebruiken. Vermits de sublimatie langer duurt dan druppelen, ben ik vandaag alvast begonnen op de stand aan het Waterbroek.

Er wordt steeds aangeraden alle volken tegelijk te behandelen om herbesmetting door vervliegen te voorkomen. Ik neem aan dat dit herbesmetten niet geldt voor mijn ganse imkerij maar dat er per stand kan worden gewerkt. Het eerste afdak herbergt 3 kempische kasten en hiernaast staat een ecokast. De kempische kasten werden behandeld met de oxomat en de ecokast met de varoxverdamper. De oxomat werkt langs boven en de varox kan zowel langs onder als langs boven worden gebruikt. Hierna gaf mijn batterij echter de geest en bijgevolg heb ik het tweede stalletje niet meer kunnen afwerken. Ook de tweede ecokast moet dus even wachten. Die honderd meter tussen de twee stalletjes zullen op dit moment het vervliegen wel voorkomen. De volgende dagen worden deze dan wel afgewerkt. Volgend weekend is de stand in Gerhagen dan aan de beurt.

Even de bedenkingen van vandaag. Het was deze voormiddag 9 graden en de bijen vlogen vlot op na het openen van de kast. Ik heb dus naast mijn gasmasker ook maar een sluier gebruikt. Druppelen zou bij deze temperaturen niet werken en ook niet praktisch zijn. Het plaatsen van een varoxverdamper langs onder lijkt nu zelfs nog gemakkelijker dan de oxomat langs boven. Ik verdamp 2 g oxaalzuur in een kempische kast en 1,5 g in de kleinere ecokast.

Ik heb de kasten ook gewogen en de kasten onder het afdakje waren niet lichter geworden. Het plastic voelde koud aan en ik verwacht dus ook geen broednest meer. De kasten in de stal waren wel alle vier al 3-4 kg lichter geworden. Deze krijgen dus na de verdamping een pak voederdeeg opgelegd. Ik denk dat het verbruik van deze volken veroorzaakt wordt door de onrust in deze stal. Achteraan zitten de schapen en vooral de jonge bok maakt geregeld wat kabaal. Daar ik niet bang ben van een experimentje, boeit dit verschil me wel. We komen hier wellicht nog op terug.

Ik heb tijdens de behandeling ook enkele videoclips gemaakt en zodra het filmpje klaar is, zet ik dat wel on line.