30 november 2015

Zojuist een nieuwe hoeveelheid propolistinctuur aangemaakt. Het recept is al meerdere keren gegeven, maar hier volgt het nog eens.

Eerst en vooral beginnen we met zuivere propolisbrokjes. Ik haal mijn propolis uit de ecokasten waar ze volgens mij het zuiverst zijn. Het insectengaas dat de bovenste broedbak bedekt, is tijdens het jaar compleet gepropoliseerd. Dit gaas wordt in een plastic zak bewaard in de diepvriezer tot ik het nodig heb. Een ecokast produceert ongeveer 30 g propolis per jaar en dat heb ik juist nodig om een 30 % propolistinctuur te maken met 100 ml alcohol. De plastic zak uit de vriezer halen, een paar keer stevig op tafel meppen en de bevroren brokjes laten los van het gaas. Zeer simpel en het geeft zeer zuivere propolis in tegenstelling tot de verzamelde brokken van elders uit de kast.

Om een tinctuur te maken, gebruik ik 70% alcohol. Het gaat wel om ethanol en niks anders. De flessen zuivere alcohol van 96% zijn in vele warenhuizen te koop bij de alcoholafdeling. Via het Andrieskruis bepaal ik hoeveel water ik moet toevoegen om een oplossing van 70% te bekomen.

96         74

   –     =

     70

   +     =

4           26

De oorspronkelijke oplossing bevat 96 delen alcohol en 4 delen water. Ik wil 70 delen alcohol in 100 ml oplossing en door het Andrieskruis te volgen: 96 – 70 = 26 en 4 + 70 = 74 weet ik dat ik 26 delen water moet aanvullen met 74 delen alcohol van 96%  om 100 ml oplossing van 70% te bekomen.

Ik doe de 30 gr propolis in een honingpotje en overgiet deze met de 100 ml alcohol van 70%. Gedurende enkele weken schud ik regelmatig met deze pot en kan de tinctuur daarna door een koffiefilter zeven en mijn 10 ml flesjes afvullen.