16 november 2015

Onze nieuwe huishond is gearriveerd. Dobby is in the house! Acht weken oud en het karakter van een volwassen Franse Bull. Alleen het alleen laten lukt nog niet zo goed. Maar eigenlijk is dat logisch als je je zusjes, moeder, tantes en nonkels plots moet achterlaten. Dobby gaat mee op mijn huisvisites maar blijft dan natuurlijk in de wagen. Vandaag is hij na de visites ook mee geweest naar de bijenstand om de schapen te voeren. Bij de grote snoeiwerken zal hij natuurlijk wel thuis moeten blijven. Maar deze kunnen over enkele maanden worden gespreid.

Tegen het weekend ben ik van plan om de ontbrekende fruitbomen aan te planten. Vanaf 10 november kan ik hiervoor terecht bij Plantencentrum Houtmeyers te Laakdal. Ik heb altijd goede ervaringen met deze kweker gehad. Ik ga dit keer voor enkele hoog of halfstammen van pruimen en kersen variëteiten.

De drie schapen die tijdelijk zijn toegevoegd aan de kudde van mijn vader lijken alle drie al te zijn gedekt. De bok zondert zich telkens met de vruchtbare ooi wat af van de groep. Ongeveer 17 dagen later worden ze dan extra in de gaten gehouden. Mocht de ooi niet zijn bevrucht en terug in oestrus zijn, is de bok opnieuw veel in haar omgeving. Van de eerste twee ooien is deze periode al verstreken zonder dat ze de aandacht van de bok op wekten en bijgevolg kan de eerste datum als dekdatum worden genoteerd. De jonge bok aan het waterbroek is wellicht ook actief, maar vermits ik hier maar even aanwezig ben elke dag, wordt de vruchtbare periode natuurlijk gemist. We gaan er van uit dat het ook daar vlot verloopt. Rond nieuwjaar worden de bokken apart gezet. Ik ben dan tenminste zeker dat de ooien maar kunnen werpen tot begin mei.