17 oktober 2015

In deze periode is er weinig te doen op de imkerij. De volken laten we nu gerust tot begin december. Ook het moestuinseizoen is bijna afgelopen.

Vandaag zijn de laatste selderplanten geoogst, de laatste pompoenen en courgettes. Ook de pepers en paprikaplanten die buiten stonden, zijn weggehaald. De witloofwortels zijn uitgehaald en liggen nu even te drogen alvorens ze in emmers op te potten. Er staat nu alleen nog warmoes, paksoi, suikerbrood, boerenkool en palmkool.

Maar het werk aan het fruit is nog niet klaar. Gisteren zijn de lijmbanden tegen de kleine wintervlinder aangebracht. Door het rooien van het populierenbos zijn deze insecten massaal overgestapt op de fruitbomen en bijgevolg stond er in 2014 geen enkel blad op de fruitbomen tijdens de vroege zomer. Door vorig jaar dan de lijmbanden te gebruiken tussen oktober en januari was het probleem dit jaar opgelost. Ik heb ze nu dus terug aangebracht. Ook de steunpalen kregen een lijmband want de vleugelloze vrouwtjes mogen geen kans krijgen om hun eitjes te gaan afzetten hogerop in de boom. Vermits het perceel stilaan weer dichtgroeit, zijn de vogeltjes ook massaal terug aanwezig. Deze vangen ook enorm veel van deze insecten en wellicht kan ik binnen enkele jaren ook de lijmbanden weer weglaten.

fruitbomen, kleine wintervlinder, lijmband

Vanaf half november kunnen er weer wat fruitbomen worden aangeschaft. De perziken en de abrikoos zijn gesneuveld en er komen wat kersen en pruimen voor in de plaats. Allemaal andere soorten met een lichtjes andere bloeitijd om de bijen langer te kunnen plezieren. Ook de twee rijen kleinfruit kunnen nog wel wat aanvulling gebruiken. Zwarte en witte bessen, nog een andere soort kruisbessen en nog wat blauwe bessen kunnen nog worden bijgeplant. Rode bessen zijn zinloos vermits de vogels deze eerder vinden dan ikzelf. Dit geldt trouwens ook voor de kersen en de pruimen, maar hier is de bloesem zo overweldigend voor de bijen dat ik daar al tevreden mee ben.