30 september 2015

Vermits men voor vannacht slechts 3 °C voorspelt, heb ik de mediterrane potplanten alvast in de serre gezet. De minder gevoelige laat ik nog wel even buiten, maar we zullen toch maar attent blijven op de voorspellingen.

Het nieuwe maandblad van de KVIB is vandaag ook toegekomen. De laatste maanden is de kwaliteit van de artikels er sterk op vooruit gegaan volgens mij. En dat is vooral te danken aan de talrijke vertalingen van buitenlandse artikels.

De artikels van Pia Aumeier vind ik elke keer weer erg interessant. Ze imkert zonder veel poeha. Steeds geeft ze simpele oplossingen voor vaak ingewikkelde problemen. Vermits ik haar al jaren volg in haar talloze artikels in haar moedertaal, ken ik deze vertalingen al wel. Maar toch is het telkens weer leuk om te lezen. Haar artikel om jonge volkjes op te starten van slechts één broedraam was er weer volledig op. Vorige maand kwam er een scherpe reactie tegen en nu verscheen er een reactie op die reactie en dan weer een reactie op deze reactie. Het werd dus een echte oeverloze discussie tussen imkers, die zoals we wel weten, allemaal een eigen interpretatie hebben over de betere imkerij.

De meeste artikels van mevrouw Aumeier heb ik ondertussen wel eigenhandig  getest en goed bevonden. Net zoals de opstart van jonge volkjes vanuit één broedraam. Deze techniek pas ik nu al voor het vijfde jaar toe en telkens zijn deze volken in het volgende jaar de betere. Het is dus zeker niet zo dat deze volken van een minderwaardige kwaliteit zijn. Maar goed, iedereen heeft het recht op zijn eigen mening. En om die te verkondigen en tegenover elkaar te plaatsen, hebben we juiste onze verenigingen en hun magazines. Dat is nu juist de manier om iets bij te leren.