20 september 2015

De zomer is voorbij maar vandaag was een mooie droge dag. Ik heb alle bijenvolken eens aan een controle onderworpen.

Enkele kasten waren nog te licht, maar ruim de helft zat al op zijn gewicht. Tussen de 30 en 36 kg. Er waren weinig volken met een actief broednest. Slechts een enkele maal zag ik eitjes en larven. Ze hadden wel allemaal nog een deel verzegeld broed en de meeste koninginnen heb ik gezien. Alle bijen zaten zeer rustig op de ramen en centraal in de kast was er telkens wel een plek voorzien met lege cellen. Net alsof de bijen deze al klaar hielden voor hun koningin als ze terug begint te leggen. Want dat de koningin stopt met leggen bij de langetermijnbehandeling met mierenzuur is me al langer duidelijk. Momenteel was er geen verschil merkbaar tussen de volken die met de liebigverdamper waren behandeld en die met de MAQs waren behandeld. De plaatjes MAQs heb ik wel verwijderd. Het papier was aangevreten, maar de drager leek nog intact. Er was wel geen geur meer waar te nemen.

Enkele eigenaardigheden die ik tegenkwam:

De twee afleggers die ik in mei had gemaakt van de beste voorjaarsvolken, zagen er nu nog steeds het best uit. De ganse zomer heb ik de groengemerkte koninginnen niet kunnen zien. Maar vandaag zag ik hen beiden. In deze beide volken was open broed aanwezig. Net alsof ze ook van het mierenzuur het minste last hadden. Ik ben benieuwd naar hun tweede uitwintering.

In één volk zag ik een pas uitgelopen dop. Er waren nog geen eitjes en het volk had ook geen darren meer. Maar twee ramen verder, kwam ik de blauwgemerkte koningin tegen. Rustig schrijdend over het raam, omgeven door haar hofstaatbijen. We zullen zien wie er in het voorjaar nog aanwezig is: een gemerkte of een ongemerkte.

Slechts één volk had nog darren en verzegelde darrencellen. Er waren ook nog twee moerdoppen aanwezig, één open en één gesloten. Verder niks broed. Ik heb de kast gesloten en dan alle ramen afgeslagen op een plank voor het buurvolk. De meeste ramen hadden zeer veel voer en stuifmeel en ik heb ze verdeeld over de jonge volken die op 9 of 10 ramen zaten. Slechts drie ramen met een beetje darrenbroed worden gesmolten.