18 september 2015

Ondertussen zijn de mierenzuurverdampers terug opgehaald. De vliegopeningen zijn verkleind en de bodemschuif terug geopend.

Bij de ecokasten heb ik ook de winteruitlaten geplaatst. Deze voorkomen dat muizen in de kast dringen om te overwinteren. Tijdens het komende weekend worden de kasten gewogen en naar gewicht verder gevoederd. Op die manier moeten ze het daaropvolgend weekend klaar staan voor de laatste controle van het jaar. De controle op de aanwezigheid van een broednest en bijgevolg een koningin. Ik haal dan de voederplank weg en leg terug een plastiekfolie op de broedkast. Hierdoor kan ik gemakkelijk een snelle visuele controle doen van de toestand van het volk. Ook de winterbehandeling gaat wat vlotter met een plastiekfolie dan met een dekplank. Het geluid bij het openbreken van deze plaat schrikt de bijen veel meer op dan het zacht losscheuren van de plastiekfolie.

Er komen nog veel bijen binnen met mooi geel stuifmeel. De afrikaantjes worden nu goed bevlogen. Maar de bloemknoppen van de klimop staan op barsten en dat is toch zowat de laatste bloei van het jaar.