29 juli 2015

De varroabehandeling is ook weer achter de rug. Vandaag heb ik de liebigverdampers verwijderd. De flesjes waren volledig leeg en bij de meesten waren de papiertjes ook al compleet droog. Bij twee volkjes waren deze nog nat. Hier is de verdamping dus iets slechter verlopen.

We zullen nu de varroatelling even afwachten maar volgende maand wordt er toch een nieuwe behandeling gestart met een dubbele dosis. Drie volken waren vandaag aan de beurt voor een oxaalzuurbehandeling daar ze nu broedloos waren. Volgende week nog een paar en dan zijn we hier ook mee klaar. Ik heb vandaag eveneens twee volken op moerloosheid gecontroleerd: enkele dagen geleden had ik ze een raam met open broed gegeven vermits ik geen eitjes vond. De ramen waren nu volledig verzegeld en er waren geen doppen aangezet. Ergens moet dus een koningin in het volk zitten. Spijtig genoeg vond ik nog steeds geen eitjes. De bijen waren wel rustiger op de ramen en centraal waren de cellen mooi proper gemaakt. Wellicht is de nieuwe koningin wat later op bruidsvlucht kunnen gaan door het slechte weer van de laatste dagen. We wachten dus nog even af.

Van de vier kunstzwermen zijn er drie koninginnen goed aan de leg. Het vierde volk was niet tevreden en daar is ondertussen een nieuwe moer uitgelopen. Als de bijen liever zelf een moer opkweken, wie ben ik dan om hen tegen te werken? Ze hebben in elk geval een dop moeten optrekken van de eerste eitjes van de ingevoerde koningin en het is dus een dochter van haar. Alleen geeft dit een vertraging in de volksontwikkeling.

De vier apideakastjes waar ik de koninginnen had uitgehaald, hebben vandaag terug een leggende koningin. De kleine raampjes waren bijna compleet belegd met eitjes. Hare majesteit werd telkens geknipt en gemerkt en het moerroostertje afgesloten. Elk apideakastje heeft nu een compleet bakje met vijf raampjes en een voerbakje er bovenop. Volgende week geef ik ze een nieuw opzetbakje met weer vijf raampjes. Als ze dan een maand later nog een derde opzetbakje krijgen, kan ik ze gerust overwinteren. Althans is dat de bedoeling voor de overblijvende apideavolkjes. Want het zou ook wel kunnen gebeuren dat ik nog een koningin nodig heb in een moerloos volk. Dan plaats ik het apideakastje simpel op het moerloze volk boven een krant. De vereniging verloopt dan normaal zonder problemen.

2 gedachten over “29 juli 2015

 1. Hallo,
  Ik werk ook met kempense kasten, maar nog niet met mierenzuur.
  Die 75 ml is dat op een kast zonder honingzolder ?
  Waarom 2de keer 150 ml ?
  Heb je een formule om te berekenen ?
  Bedankt voor de hulp.
  Mvg,
  pauldc

  Like

 2. Goedenavond,
  De hoeveelheden komen zowel van het WUR uit Nederland als van Pia Aumeier uit Duitsland. Men gebruikt in juli de helft van de hoeveelheid als in september. Juli noemt men de korte behandeling en in september de lange behandeling. Er zou ongeveer 15 ml per dag moeten verdampen. Op 1 broedkamer gebruikt men dan eerst 50ml en op twee broedkamers en op Dadantkasten 100ml. Vermits de Kempische kast tussen een Duits Normaal en een Dadantkast zit qua volume gebruik ik al enkele jaren met goed resultaat 75 en 150 ml. Deze 75 ml is ongeveer op 5 dagen verdampt en dat is dus ook goed naar de 15 ml toe. Het heeft natuurlijk wel zijn belang om zowel de natuurlijke mijtenval op voorhand en de behandelingsval te meten om te weten of de behandeling effect had. Als er niet een veelvoud valt na de behandeling, heeft de behandeling niet gewerkt. Geloof nooit dat het volk geen mijten had. Volgens Pia Aumeier moet je gewoon de behandeling herhalen als de flesjes niet leeg zijn na 3 dagen in haar Duits Normaalkasten.
  Mvg,
  Eugeen

  Like

Reacties zijn gesloten.