De oogst is binnen

Zaterdagmorgen op 05.30u begonnen aan het Waterbroek. Op zondag wegens de regen pas om 07.00u vertrokken naar Gerhagen. Alle honingramen worden opgehaald in goed gesloten plastic bakken. Een must om geen kruisbesmetting te veroorzaken in de wagen: vuil van de wagen naar de raten en honing van de raten naar de wagen.

Er passen 9 ramen met spekraat in een bak en exact 12 ramen als ze zijn leeg geslingerd. Vermits ik met een verwarmd mes ontzegel, zijn de ramen ook mooi bijgesneden. Deze leeg geslingerde ramen worden gesorteerd en de beste gaan voor 1 of 2 dagen de diepvriezer in. Hierna gaan ze terug in deze bakken om er pas volgend jaar weer uit te komen. Het invriezen doe ik om alle stadia van de wasmot te vernietigen. De honingramen in slechte staat of diegene die zijn bebroed, worden niet meer hergebruikt als honingraam. In eerste instantie krijgen een aantal volken deze terug om de laatste restjes honing er nog uit te likken.

Als laatste taak wordt dan alles afgewassen. En voor eens en altijd: inox, besmeurd met honing en was, nooit afwassen met heet water. De was smelt en alles krijgt een vieze kleverige waas. Met veel zuiver water, goed afdrogen en het materiaal blijft een gans imkerleven glanzen.

De honing bewaar ik in plastic emmers in de kelder. Natuurlijk plastic emmers geschikt voor voeding. Elke slingerbeurt krijgt zijn eigen lotnummer.

honingemmers