Natuurlijke mijtenval

Vandaag de natuurlijke mijtenval gemeten over een periode van drie dagen. De resultaten zijn weer zeer bemoedigend.

De meeste bodems hadden slechts 1 of 2 mijten, en op geen enkele schuif lagen er 5. De dagelijkse mijtenval is dus overal lager dan 2. Een bedenking is natuurlijk het feit dat de meeste mijten nu in het gesloten broed zitten.

Vermits er nog meerdere volken bezig zijn met de opstart van nieuw broed door hun nieuwe koningin, worden deze volken anders behandeld. Deze volken hebben 24 dagen na het wegvallen van hun oude koningin geen enkel gesloten broed meer. Ze zijn dus perfect te behandelen met oxaalzuur. Sommige volken zijn deze maand nog maar pas gedaan en het laatste volk is gepland voor 6 augustus. Alleen de volken die in juni al met oxaalzuur zijn behandeld en de volken die nog niet zijn behandeld, ga ik deze maand behandelen met mierenzuur. In september wordt er dan een tweede keer de natuurlijke mijtenval bepaald waarna een tweede behandeling wordt gegeven.

Om de mijten gemakkelijk te kunnen tellen, heb ik een plexiglazen plaat op dezelfde maat van de bodemschuif gemaakt. Deze plaat heb ik verdeeld in 36 even grote vierkanten en hoef er dus maar een paar te tellen. Voor de natuurlijke mijtenval is deze plaat natuurlijk niet nodig, maar om de behandeling te beoordelen bij een mijtenval van enkele tientallen is dit een nuttig accessoire. Meestal tel ik dan tussen de 50 en de 100 mijten. Indien er na behandeling meerdere honderden zouden vallen, is de telplaat natuurlijk ook niet nodig. Als er gewoon veel te veel vallen, heeft het tellen zelf al geen nut meer.