Dood volkje in apidea

De dode bijen heb ik eens van naderbij bekeken. Volgens mij zijn ze warmgelopen tijdens de warme dagen begin juli.

Bij het buiten plaatsen van het kastje heb ik namelijk nagelaten om de dode bijen van de bodem te verwijderen. Er liggen altijd wel enkele dode bijen op de bodem van het apideakastje. Het volkje is na 2 dagen wel geharmoniseerd, maar de bijen zijn toch hardhandig uit hun volk geborsteld en ze kregen daarbij ook een behandeling tegen de varroamijt. Meestal zijn er slechts enkele dode bijen, maar soms ook meer dan tien. Ik geloof nu dat deze dode bijen de kleine vliegopening hebben geblokkeerd en dat het volk tijdens de hitte van de volgende dag is gestorven. Het was dan ook ruim boven 30 graden.

Wellicht zal ik nu nooit meer vergeten om de bodem van het apideakastje even open en terug dicht te schuiven bij het buitenzetten. Zoals de gebroeders Vermaelen steeds verkondigden: ‘Een kleine moeite, betekent een wereld van verschil!’