14 mei 2015

Half mei en ik heb de serre leeggemaakt. De mediterrane planten heb ik buiten gezet en de pompoenen in de moestuin. De laatste tomatenplanten, pepers, paprika’s en komkommers heb ik op de open plaats in de serre geplant. In de moestuin heb ik ook de bonen ingelegd. Hopelijk krijgen we nu de volgende dagen wat regen om de tuin goed aan de gang te krijgen. Elke dag 200 liter met een gieter is niet zo plezant. En het werd wel echt droog voor de jongste plantjes.

De koninginnenaflegger van volk 12 zit nu in een Kempische kast met reeds 8 ramen. Volk 12 zelf heb ik vandaag nagekeken en een mooie dop laten staan. De andere heb ik verwijderd. Er konden er 7 worden uitgesneden en die heb ik in mijn couveuse gelegd. Morgen zal ik dan 5 apideakastjes vullen en binnen 2 dagen zou ik er dan een pas uitgelopen koningin kunnen bijzetten. Volk 1 gaf ook een koninginnenaflegger toen ik ze thuisbracht van de kersenbestuiving. De doppen ga ik morgen controleren. Als er al doppen zijn gesloten, worden deze vernietigd. Ze zijn dan aangemaakt op te oude larfjes. Pas volgende week haal ik er de overmaat aan doppen uit. Wellicht kan ik dan weer 5 apideakastjes van een jonge koningin voorzien.

Bij de wekelijkse controle bleek volk 8 al enkele belegde doppen te hebben. Een raam met een mooie dop werd even opzij gezet. Toen ik even later eitjes had gezien en ook de koningin tegenkwam, was ik gerustgesteld. Ik heb de koningin met de bijen van drie ramen weggegeven en ga binnen enkele dagen de doppen allemaal controleren. Na 5 dagen kunnen de bijen geen extra doppen meer aanzetten en dan laat ik in dit geval alleen de gesloten doppen staan. Dit zijn dan de echte zwermdoppen die de bijen zelf hebben uitgekozen. De doppen die eventueel dan nog open zijn, zijn de redcellen.