18 maart 2015

Gisteren meer dan 17° en na half maart. De twee absolute voorwaarden voor mij om een voorjaarscontrole te doen waren vervuld. Alle kasten hadden eigenlijk de voorbije weken geen gewicht verloren. Er was dan ook nog niet teveel broed aanwezig. Ik controleer alleen het voer van de lichtste kast. Hier was nog geen tekort te verwachten voor de volgende tijd. Begin april  worden ze terug gewogen en beoordeeld. Om de start van het volk te controleren zoek ik ook even naar verzegeld broed. Bij oplichten van enkele ramen is snel verzegeld broed te vinden. Dan wordt de kast dadelijk terug gesloten. Bij twee kasten echter vond ik dit niet. Het eerste probleemvolk had op drie ramen bultbroed: leggende werksters of een steriele koningin. De koningin heb ik niet gevonden en bijgevolg heb ik alle ramen op de grond afgeslagen. De ramen met voer zullen nog worden bewaard voor andere volken. Het tweede probleemvolk had maar een handvol bijen meer, een enorme hoeveelheid voer en een uitgelopen moerdop midden op een raam. Dit volk was ondanks haar grootte, zeer luidruchtig en zenuwachtig. Ze waren duidelijk moerloos. Hier waren nog geen leggende werksters. Ik heb ze eveneens op de grond afgeslagen en de voerramen bewaard. De bijen die nog fit genoeg zijn, kunnen zich inbedelen bij een ander volk. We verliezen er eigenlijk niet veel aan vermits het toch oude bijen zijn.

Het resultaat van de Kempische kasten is nu officieel 12 van 14 ingewinterde volken. De twee verliezen waren dus zuiver te wijten aan moerloos geworden volken en daar kan ik wel mee leven.

De ecokasten hebben normaal geen voedercontrole nodig. Vermits ze vorig jaar eigenlijk iets te laat waren opgestart, waren er twee die nog geen volledige bak hadden uitgebouwd. Deze hadden dan ook al wat ontzegeld voer tegen het kijkraam. Ik heb dan maar een pot honing genomen en gemengd met een pot water. Hierdoor kon ik de twee volken elk een pot honing 1:1 geven. De pot heb ik gewoon op de bodemplank gezet met enkele  drijfkurken in. Vermits het dus ook kleine volkjes zijn, komen ze hier wel even mee weg.

Ik heb gisterenmorgen een ecokast naar huis gehaald en vanavond een andere naar een klant gebracht waar er al een stond. Daar waren gisteren de wilgen massaal beginnen geel kleuren en dus staan die twee ecokasten daar in een stuifmeelhemel. Het vervoeren van de ecokasten in de bestelwagen ging zelfs nog vlotter dan met Kempische kasten. Ze zijn kleiner, lichter en de raten zitten steviger vastgekit dan de ramen in een klassieke kast.